BAJ, BAJ ZA CIMER FRAJ! Hrvatima pukla predsezona, nešto bolja situacija samo za uskršnje praznike!
Foto: Profimedia, Shutterstock

turizam

BAJ, BAJ ZA CIMER FRAJ! Hrvatima pukla predsezona, nešto bolja situacija samo za uskršnje praznike!

Hrvatska -

Stanodavci na Jadranu zabrinuti su zbog situacije, pogotovo što još nije jasno kako bi rat mogao da utiče na letnju sezonu u Evropi.

Uz Hrvate, Nemci, Slovenci, Česi i Austrijanci biće najbrojniji gosti tokom predstojećih uskršnjih praznika, ali će predsezona biti znatno slabija zbog invazije Ukrajine nego što su se u turističkom sektoru nadali pre samo mesec dana.

Prema trenutnoj prodajnoj statistici kompanije za luksuzni privatni smeštaj Croatia Lukuri Rent, interesovanje gostiju za srednju Dalmaciju raste, a broj rezervacija je gotovo blizu Istre i Kvarnera.

turizam, Zimmer Frei
foto: STEFAN SAUER / AFP / Profimedia

Gledajući sadašnju regionalnu podjelu po broju rezervacija, na vrhu je Istra sa 41 posto udela, zatim Dalmacija i otoci sa 30 posto, Kvarner sa 19 posto rezervacija te kontinentalni i krajnji jug sa preostalih 10 posto.

Stanodavci na Jadranu zabrinuti su zbog situacije, pogotovo što još nije jasno kako bi rat mogao da utiče na letnju sezonu u Evropi. Trenutno, kaže Martina Nimac Kalčina iz Udruženja porodičnih smeštaja Hrvatske gospodarske komore, situacija nije tako katastrofalna kao u prošlosti sa pandemijom.

Ali situacija sa Ukrajinom je dosta usporila rezervacije i predsezona je neuporedivo gora nego što je trebalo da bude. „Posle Nove godine je sve počelo odlično, a onda je, bukvalno od prvog bombardovanja Ukrajine, naglo usporilo.

Otkazivanje nema u velikom broju, ali ima za predsezonu, od onih iz Amerike do uglavnom iz Nemačke, Češke i Slovačke. Neki Amerikanci čak planiraju da dođu ovde na odmor, ali ih je jako malo, neuporedivo manje nego što bi trebalo, jer im se pozicija Hrvatske na mapi Evrope čini bliska Ukrajini i Rusiji“, kaže Nimac Kalčina.

Ni u čarteru nema novih rezervacija, iako nema otkazivanja već zakazanih aranžmana. Istovremeno, gosti iz Evrope znaju da je naša obala bezbedna, ali za one sa drugih kontinenata cela Evropa sada deluje kao crvena zona, kažu u sektoru.

Kurir.rs/poslovni.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track