NASTAVLJA SE TALAS POSKUPLJENJA U HRVATSKOJ: Teško je naći proizvod čija cena nije skočila
Foto: Shutterstock

idu u nebesa

NASTAVLJA SE TALAS POSKUPLJENJA U HRVATSKOJ: Teško je naći proizvod čija cena nije skočila

Hrvatska -

Uprkos smanjenju PDV-a beli hleb u Hrvatskoj sada košta 15, sardina 35, dok ulje košta 20 kuna, piše Večernji list, navodeći da je potrošačka korpa od sredine 2021. skuplja 15 odsto, a ulje, brašno, testenina i pirinač i više od 20 posto.

Zvučne najave o sniženjima više od 1000 artikala iz osnovne potrošačke korpe sa kojima su se trgovci požurili i više od mesec dana od službenog smanjenja PDV-a na pojedine kategorije hrane, već danas bi se mogle svesti na onu narodnu “treslo se brdo, rodio se miš”, piše Večernji list.

1 evro - 7,5 kuna

Cene koje su važile sredinom februara kad je vlada izašla sa izdašnim paketom mera protiv inflacije – i kad niko nije mogao da predvidi dodatni šok koji će na globalnom tržištu žitarica i uljarica te energenata izazvati i rat u Ukrajini i sankcije Rusiji – rasle su i proteklih nedelja, a nove cenovnike trgovci od proizvođača/prerađivača/uvoznika dobijaju svakodnevno.

Litar suncokretovog ulja koje se donedavno moglo naći na akciji i za 12,99 kuna, a redovna cena je pre smanjenja PDV-a kod nekih trgovaca bila 15,99, ovih se dana može da se kupi za vrtoglavih 17,99 do 20 kuna.

Kafa od 400 g košta već 39,99 kuna, a ne tako davno mogla se kupiti i za 32,99 (uz česte akcije za 24,99 kn), dok kilogram glatkog brašna probija već i cenu od 10 kuna, zavisno od proizvođača, kristal šećera od prosečnih 6,50 ka 8 i više kuna.

Ko je mislio da je zbog rasta cena hleba i peciva za 20-50 odsto proteklih meseci najbolje da se zamesi svoj, sada će dvaput da razmisli. I cena 7 g suvog kvasca sa 2,70 narasla je na 3,50 kn i više (kesica 4 + 1 gratis i na 16,99 kuna), a rastu i cene struje.

Vekna belog hleba za koju više niko sa sigurnošću ne može da kaže koliko teži, 600, 700 ili 750 g, u pekarama bi uskoro mogla da košta i 15 kuna, dok se i cena sardine penje već ka 35 kuna. Još pre nekoliko meseci u zagrebačkom ribarnicama koštala 20, potom naglo skočila na 30 kn/kg.

Srednja kategorija ribe poput orade i brancina poskupela je sa 60 na 80 kn.

I cena 10 jaja uz smanjenu stopu PDV-a sa 13 na 5 posto od danas je na akciji viša nego kada im je bila redovna cena pre nekoliko meseci.

Cene svinjetine tek posljednjih nedelja uzimaju zamah, piše Večernji list.

Kurir.rs/Novilist.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track