UKIDAJU SE SKORO SVE MERE U HRVATSKOJ: Od sutra u ponoć, maske ostaju samo u dva slučaja
Foto: Shutterstock

pandemija

UKIDAJU SE SKORO SVE MERE U HRVATSKOJ: Od sutra u ponoć, maske ostaju samo u dva slučaja

Hrvatska -

U Hrvatskoj će od sutra u ponoć biti ukinute sve mere borbe protiv korone, osim nošenja maski u zdravstvenim i ustanovama socijalne brige koje pružaju usluge starijim osobama.

"Praktično od sutra u ponoć stavljamo van snage gotovo sve odluke Staba koje se tiču svih dosadašnjih ograničenja, ostaje samo obaveza korišćenja maske za zaposlene i pacijente u zdravstvenom sistemu i zaposlene u ustanovama socijalne brige koje pružaju usluge smeštaja za starije osobe i osobe s invaliditetom, kao i za posetioce korisnika", rekao je šef Nacionalnog štaba civilne zaštite Davor Božinović.

Osnovna razlika je da će korišćenje maski u najvećoj meri, osim u navedenim okolnostima u kojima je njihova primena obavezna, zavisiti od individualne procene odgovornosti pojedinca, a ne od nadzora ili sankcija, naveli su članovi Štaba..

Takođe će ostati na snazi odluka o privremenom ograničavanju prelaska graničnih prelaza, ali i ona ima bitno olakšane kriterijume.

Tako više nema zabrane ulaska u Hrvatsku bez obzira iz kojih zemalja i zbog kojih razloga se dolazi, odnosno biće dovoljno da putnici poseduju kovid-potvrdu, a državljanima zemalja EU-a potvrda nije potrebna.

Što se tiče kovid-potvrda na nacionalnom nivou, one se mogu koristiti samo u zdravstvenom sistemu i kad je u pitanju smeštaj u socijalnim institucijama, a o tome će doneti odluku nadležni ministar za sektor zdravlja i socijalne zaštite.

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš rekao je da je preporuka da se maske nose na mestima gde su veća okupljanja i u javnom prevozu.

Beroš kaže da trenutno nema novih sojeva virusa koji bi mogli da promene tok epidemije i da je ovaj virus "izgubio svoj potencijalni kapacitet"

On je naveo da Hrvatska sedam dana zaredom beleži pad broja novozaraženih, ali da niko ne sme da misli da je epidemija gotova.

"Stari i bolesni moraju razmišljati kako da se zaštite, a to je najbolje učiniti vakcinom", rekao je Beroš.

U Hrvatskoj je u protekla 24 časa virus potvrđen kod 1.242 osobe od 5.364 testirane, a prijavljeno je šest smrtnih ishoda.

Od početka epidemije u Hrvatskoj je zabeleženo 1.106.557 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih su 15.652 preminule.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track