ANDREJ PLENKOVIĆ Osuda zločina u Jasenovcu važna ne samo za žrtve, već i za mlade! Moguće veće kazne za ustaške pokliče!
Foto: Facebook video prtscr / Index.hr

Pomen

ANDREJ PLENKOVIĆ Osuda zločina u Jasenovcu važna ne samo za žrtve, već i za mlade! Moguće veće kazne za ustaške pokliče!

Hrvatska -

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da je osuda zločina u Jasenovcu važna ne samo za žrtve, već i za mlade koji tek treba da saznaju šta se dogadjalo u istoriji i najavio mogućnost povećanja kazni za uzvikivanje ustaškog pokliča.

"Došli smo da odamo počast svim žrtvama stradalim u vreme fašističke NDH. Žao nam je svih koji su ovde stradali, i Jevreja i Srba, Roma, Hrvata, antifašista i svih koji su bili protivnici tog režima", rekao je Plenković novinarima u Jasenovcu posle komemoracije za žrtve tamošnjeg ustaškog logora.

On je ocenio da je važno za mlade generacije da u obrazovnom sistemu mogu na jasan način da saznaju šta su bili ti zločini, kakvog su bili karaktera i kakvo se zlo dogadjalo za vreme Drugog svetskog rata.

Upitan o zahtevima da se izričito zabrani ustaški pozdrav "Za dom spremni", Plenković je odgovorio da samo treba ujednačiti sudsku praksu. On je rekao da se razmatra povećanje kazni da bi se kaznili oni koji krše zakon, ali i delovalo preventivno.

Takodje je rekao da će resorno ministarstvo nastojati da obezbedi da što više učenika tokom školovanja poseti Jasenovac.

Upitan o izjavi vladinog predstavnika Matka Raosa 10. aprila u Splitu na obeležavanju osnivanja HOS-a da "ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10. aprila 1941", dana kada je osnovana NDH, Plenković je odgovorio da je Raos neiskusan i da se izvinio zbog te izjave.

On je dodao da se vlada ogradila i da nije siguran da će u budućnosti na takve dogadjaje slati predstavnike.

Najviši državni predstavnici odali su danas u Jasenovcu počast žrtvama ustaškog jasenovačkog logora iz Drugog svetskog rata, ali ni ove godine nije bilo zajedničke državne komemoracije zbog narušenih odnosa predsednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića.

Takodje, Koordinacija jevrejskih opština odbila je da dodje na državnu komemoraciju zato što vlada Andreja Plenkovića nije izričito zabranila ustaške simbole i pozdrav "Za dom spremni", pa su najavili odvojenu komemoraciju iduće sedmice.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track