PACIJENTU DALI TRANSFUZIJU SA POGREŠNOM KRVNOM GRUPOM: Dobio je dozu namenjenu drugom pacijentu pa ubrzo dobio temperaturu!
Foto: Profimedia / SOPA / Alamy

ozbiljan incident

PACIJENTU DALI TRANSFUZIJU SA POGREŠNOM KRVNOM GRUPOM: Dobio je dozu namenjenu drugom pacijentu pa ubrzo dobio temperaturu!

Hrvatska -

Na Odelenju ortopedije Županijske bolnice Čakovec tokom vikenda došlo je do nenamerne greške u transfuziji krvi, saopštili su iz bolnice povodom incidenta kad aje pacijentu data pogrešnja krvna grupa.

"Doza koncentrata eritrocita, rezervisana za jednog pacijenta transfuzijom je data drugom pacijentu, kojem nije bila namijenjena" stoji u saopštenju.

"Transfuzija je obavljena u 19.30 sati da bi sat vremena kasnije, u 20.30 sati, pacijent dobio temperaturu a potom se, radi nadzora vitalnih funkcija i lečenja posttransfuzijske reakcije premešta u Jedinicu intenzivnog lečenja. Srećom dodatnih komplikacija nije bilo i pacijent je stabilan", objavili su iz bolnice.

Kako kažu, incident su odmah prijavili Ministarstvu zdravlja. Istovremeno je upravnik ŽB Čakovec dr Igor Šegović, kako kažu, zatražio istragu i u bolnici će se u četvrtak, sprovesti vanredni unutašnji nadzor.

"Pacijent, na sreću, nema nikakvih posledica i oseća se dobro. Čim sam dobio vest o događaju, zajedno sam s načelnikom Odeljenja ortopedije, glavnom sestrom odeljenja i glavnom sestrom bolnice, došao u bolnicu i izvinio se pacijentu, koji ne želi da s njegovim podacima izlazimo u javnost" rekao je.

Kurir.rs / Index.hr, Foto: Profimedia / SOPA/ Alamy

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track