ENERGETSKA KRIZA Ako Rusija obustavi gas, Hrvatska na zimu bez grejanja?
Foto: EPA / Focke Strangmann

NATEŽE ĆE PREBRODITI EMBARGO

ENERGETSKA KRIZA Ako Rusija obustavi gas, Hrvatska na zimu bez grejanja?

Hrvatska -

Hrvatska je u grupi članica EU koje će najteže prebroditi ruski embargo na izvoz plina u EU, tvrdi ENTSOG.

Ako Rusija obustavi isporuku prirodnog gasa Evropskoj uniji, Hrvatska će moći da popuni najviše 30 odsto svog gasnog skladišta, procenila je Evropska mreža operatera prenosnog sistema za gas (ENTSOG) koja okuplja kompanije za transport gasa zemalja članica EU, piše Jutarnji list.

Taj nalaz suprotan je tvrdnjama vlade koja uverava javnost da Hrvatska uživa visok stepen bezbednosti od mogućeg prekida isporuke ruskog gasa, navodi dnevnik u broju od utorka.

-U slučaju obustave isporuke ruskog gasa većina članica EU neće moći da ostvari više od 80 odsto planiranih kapaciteta zaliha gasa sa značajnim odstupanjima među njima. Naša analiza je pokazala ograničenost uvoznih kapaciteta u srednjoj i istočnoj Evropi te ograničenja u infrastrukturi na severozapadu i istoku Evrope. To su faktori koji ograničavaju moguće ublažavanje manjka gasa, ističe se u izveštaju ENTSOG-a o mogućim posledicama ruskog embarga na izvoz gasa u EU.

Prema istom izvoru, najmanje poteškoće u popunjavanju svojih skladišta gasa, ako Rusija “zavrne slavinu”, imaće Velika Britanija, Belgija, Francuska, Španija i Portugal.

Za njih ENTSOG procenjuje da će u spomenutom scenariju popuniti svoje zalihe gasa između 90 i 100 posto.

U drugoj grupi zemalja ENTSOG-ove analize su Nemačka, Holandija i Italija za koje ta organizacija procenjuje da bi mogle da popune svoja skladišta između 30 i 60 posto.

Pritom se upozorava kako te tri države raspolažu s 50 posto skladišnih kapaciteta za gas u Evropskoj uniji.

Hrvatska zajedno s Litvanijom, Poljskom, Češkom, Slovačkom, Mađarskom, Austrijom, Slovenijom, Bugarskom i Rumunijom, u podeli ENTSOG-a, čini treću grupu članica EU koje će najteže da prebrode ruski embargo na izvoz gasa u EU. Te će članice EU, navodi spomenuti izvor, popuniti najviše 35 odsto svojih skladišnih kapaciteta prirodnog gasa.

Za Letoniju, Finsku i Estoniju ENTSOG ne navodi procenu popune kapaciteta, nego ocenu kako će te zemlje, ako Rusija uvede embargo, biti suočene sa velikim povećanjem potražnje za gasom u letnjim mesecima iz zemalja srednje i jugoistočne Evrope.

Podseća se kako srednja i jugoistočna Evropa letne potrebe za gasom zadovoljavaju iz Letonije, Finske i Estonije, a ruski gas kupuju za zalihe uoči sezone grejanja, piše novinar Jutarnjeg lista Vedran Marjanović.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track