HRVAT ŽRTVA POLICIJSKE BRUTALNOSTI U MANHAJMU: Javnost zapanjena, policajci isključili kamere tokom intervencije! UZNEMIRUJUĆE
Foto: Printscreen/Youtube

drama

HRVAT ŽRTVA POLICIJSKE BRUTALNOSTI U MANHAJMU: Javnost zapanjena, policajci isključili kamere tokom intervencije! UZNEMIRUJUĆE

Hrvatska -

Muškarac star 47 godina koji je u ponedeljak preminuo u Manhajmu u Nemačkoj posle intervencije policije, pored nemačkog ima i hrvatsko državljanstvo, potvrđeno je Jutarnjem u Generalnom konzulatu Hrvatske u Štutgartu.

Kako je rečeno, niko im se u vezi sa tim nije obratio, ni porodica preminulog, ni predstavnici nemačkih vlasti. Međutim, ohrabreni napisima u medijima, konzulat je obavestila nemačka policija, gde je potvrđeno da se radi o osobi hrvatskog porekla.

"Zbog istrage koja je u toku, nisu želeli da nam daju nikakve dodatne informacije", rekao nam je generalni konzul Hrvatske u Štutgartu Ivan Sablić.

Kako smo već javili, pomoć policije u ponedeljak je zatražio lekar iz bolnice u Manhajmu, odnosno lokalnog Centralnog instituta za mentalno zdravlje, navodeći da je 47-godišnji pacijent dobrovoljno napustio ustanovu. Policajci su zajedno sa doktorom krenuli u potragu i pronašli ga na Marktplatzu u centru grada. Nakon što je muškarac odbio da pođe sa njima i počeo da im pruža otpor, policija ga je fizički savladala i oborila na zemlju.

Međutim, kako se vidi sa snimaka koje su napravili prolaznici, jedan od policajaca je muškarca dva puta udario pesnicom u glavu i prislonio mu glavu na betonsku podlogu. Na snimku se takođe vidi kako savladani muškarac obilno krvari u lice. Zatim se iznenada srušio i pozvana je hitna pomoć. Na licu mesta je nakratko reanimiran, ali je 47-godišnjak ubrzo preminuo u bolnici.

Nakon što su snimci koji pokazuju brutalnost policije objavljeni na društvenim mrežama, revoltirani građani Manhajma organizovali su proteste na licu mesta. Pokrajinska kancelarija kriminalističke policije, zajedno sa lokalnim tužilaštvom, preuzela je istragu, a dvojica policajaca su od tada suspendovana u ponedeljak popodne i pod istragom su zbog sumnje da su naneli prekomerne telesne povrede. Ali to je samo jedna od hipoteza na početku ovog istraživanja.

Naime, konačni rezultati obdukcije, a samim tim i konkretan uzrok smrti 47-godišnjaka, biće poznati za nekoliko nedelja. Prema preliminarnom izveštaju, policija je saopštila da su utvrđeni tragovi nasilja, odnosno konkretnih povreda, ali je istaknuto da povrede ukazuju na nasilje manjeg intenziteta. Pored toga, utvrđeno je da je 47-godišnjak imao određene srčane tegobe, pa je druga teza da je preminuo prirodnom smrću.

"Sve detaljno istražujemo. Niko ne treba da nas ohrabruje da utvrdimo sve okolnosti događaja. Ali za to nam treba vremena", rekao je nadležni tužilac Romeo Šisler

Nemačka javnost postavlja pitanje i zašto dvojica sada suspendovanih policajaca nisu upalila kamere na intervenciji, tzv. Bodicams.

"Svakako bi pomoglo da imaju uključene kamere, koje su tu upravo iz tog razloga. Po mom mišljenju, trebalo je da ih uključe. I to je predmet istrage", rekao je predsednik Pokrajinske kancelarije za kriminal Andreas Stenger.

Inače, portal Feniks-magazin.de objavio je da je ubijeni Ante Paponja, Hrvat rođen u Manhajmu, čija je porodica poreklom iz Rame u BiH.

Prenose i izjavu Hrvatice koja se u ponedeljak zatekla u blizini lica mesta, a koja je, kako im je rekla, poznavala Paponju.

"Bio sam u blizini kada sam video prvu policijsku patrolu kako dolazi na Marktplatz, pa drugu, a onda sam čuo ženu kako vrišti. Žena je vrisnula pa sam prešao ulicu da vidim šta se dešava. Policija je upravo stigla. Ubrzo je stigla hitna pomoć. Pitao sam ljude šta se desilo, Ante je već ležao na zemlji. Neki svjedoci su mi rekli da ga je policajac udario", ispričala je Feniks-magazinu i dodala da su joj očevici rekli da Ante Paponja uopšte nije bio agresivan.

"Svedoci su mi rekli da je samo tražio da ga ostave na miru. Video sam ga kako leži na podu, sav u krvi. Ljudi koji često dolaze u to mjesto rekli su mi da je Ante, kao i uvijek, dolazio u to mjesto da prodaje hranu i naručivao hranu. Nije mogao ni da je pojede kada su došla dva policajca i drsko mu prišla. Svedoci koji su sve videli rekli su da policajcu nije stalo što ga vide kao bolesnog čoveka", rekla je Hrvatica pomenutom portalu.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja