UČENICI U ZAGREBU DEČAKA DAVILI KANAPOM U ŠKOLSKOM DVORIŠTU: Dete u šoku, majka očajna, sve se prikazuje kao dečija igra!
Foto: Shutterstock

DRAMA

UČENICI U ZAGREBU DEČAKA DAVILI KANAPOM U ŠKOLSKOM DVORIŠTU: Dete u šoku, majka očajna, sve se prikazuje kao dečija igra!

Hrvatska -

Uplašeni hrvatski osmogodišnjak sa velikom masnicom na vratu više se ne usuđuje da ide u školu nakon što su ga drugi dečaci povredili na školskom igralištu. Mama je sve prijavila policiji i kaže da roditelji ostale dece pokušavaju da sve relativizuju. Ombudsman već dugo upozorava na sve veći problem vršnjačkog nasilja.

"Plače i budi se noću. Ne želi da vidi počinioce. Inače je veoma komunikativan. Sada se oseća bezbedno samo kod kuće", kaže majka osmogodišnjeg dečaka. Ona priča da je njen sin napadnut na školskom igralištu početkom maja.

„Vukli su moje dete koncem za vrat, mogli su da ga zadave jer nije mogao da izađe“, nastavlja on i dalje impresioniran.

Kaže da je sina ostavila na igralištu dok su drugi roditelji bili u blizini. Deca su se igrala, a onda je predstava, kaže, prerasla u nasilje.

„Dva dečaka su ga vukla tim konopcem. Držao se za ogradu. Jedan je njegov vršnjak, drugi ima oko 10 godina. Očigledno je mom sinu rečeno da ide kući ako neće da se igra. Dok sam ja naišla, zatekla sam majku kako vrišti na njenog sina. Moj se uplašio", dodaje.

Potom je sina odvela kući, a kako se on sutradan žalio da ne može da okrene vrat, odvela ga je u Klaićevu bolnicu. I tamo je prijavila da ga je vukao konopac.

U izveštaju koji nam je poslala između ostalog stoji: „Klinički je verifikovana povreda 2 cm na potiljku koja pečena dodir. Piše i da je reč o fizičkom zlostavljanju i da se fotografije prosleđuju nadležnoj policijskoj stanici.

To je uradila njena majka. Dan nakon incidenta otišla je u policiju i prijavila slučaj. Policija je potvrdila našu prijavu

Majka povređenog dečaka kaže da je uznemirena što se događaj prikazuje kao dečja igra.

„Niko nam se nije izvinio, zapravo, roditelji oba nasilnika su išli u školu, pokušavali da sve prikažu kao dečju igru i relativizuju nasilje i povredu“, rekla je ljutita majka.

Ona kaže da je, prema izveštaju Klaićeve, posle dva dana otišla u bolnicu na pregled, zbog čega njen sin tog dana nije bio na nastavi. To je, rekla nam je, uznemirilo majku jednog od dečaka na igralištu. Napisala joj je da ne vidi razlog zašto dete zbog takve povrede ne ide u školu, da je sve „prenaduvano”. Pitala je i učiteljicu zašto dete nije došlo.

Nakon toga sam poslala mejl direktoru škole sa molbom da sankcioniše svako davanje podataka o mom detetu, o njegovom izostanku iz škole, o čemu odlučuje isključivo lekar“, kaže majka i dodaje da će sve biti rešeno kroz nadležnim institucijama.da im je iz policije rečeno da će o svemu obavestiti Centar za socijalni rad.

„Uostalom, moj sin se boji da ide u školu, boji se da se sretne sa nasilnicima i misli da su svi protiv njega. Na kraju će se ispostaviti da je ipak stavio gajtan oko vrata.

Mama kaže da je i posle njenog mejla direktoru škola pozvala njene roditelje na razgovor.

Direktor je za DNEVNIK.hr kratko rekao da se sve dešavalo van školskih časova, ali da je bez obzira na to škola po protokolu uzela sve što je trebalo. Ona, međutim, nije odgovorila o kakvom je protokolu reč i šta su tačno radili.

Kurir.rs/Dnevnik.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track