RIJEČKI PIROMANI RADILI PREKOVREMENO: Policija ih našla brzo, a pored paljevine kola, evo čime su sve još bavili
ilustracija, Foto: Profimedia

kriminal

RIJEČKI PIROMANI RADILI PREKOVREMENO: Policija ih našla brzo, a pored paljevine kola, evo čime su sve još bavili

Hrvatska -

Krivičnim istraživanjem povodom požara više vozila u Rijeci u utorak osumnjičene su tri osobe za 18 krivičnih dela i zadržane u istražnom zatvoru,saopštila je policija.

Policija je četiri sata po dojavi o požaru pronašla moguće počinioce i uhapsila pet osoba, hrvatskih državljana sa prebivalištem u Primorsko-goranskoj županiji.

- Bilo je strašno, nisam spavao celu noć. Nešto pre 2 sata ujutru probudila me je prva gromoglasna eksplozija, tutnjala je kao najjača grmljavina koju možete zamisliti. Cela ulica je sijala 'kao Vitlejem', rekao nam je medijima šokirani svedok požara iz riječke Rastočine ulice.

Pretresom njihovih kuća i vozila pronađeni su predmeti povezani sa paljevinom, vatreno oružje, eksplozivne naprave, droga, novac i nekoliko mobilnih telefona.

Među njima su trojica koji se sumnjiče da su u Rastočinama zapalili lična vozila, ali i da su u martu u istoj ulici bacili eksplozivnu napravu na vozilo, a dvojica su u februaru dva puta bacili eksploziv u dvorište kuće na Kantridi.

Njih trojica terete se za četiri krivična dela opšte opasne radnje, sedam krivičnih dela prometa droge, šest nedozvoljenih držanja oružja i eksplozivnih materija i jedno oštećenje tuđe stvari, kažu u policiji.

Oni su bili poznati policiji i pre ove krivične istrage zbog zloupotrebe droga ili imovinskog delikta. Procenjena materijalna šteta pričinjena jučerašnjim požarom na šest automobila iznosi oko pola miliona kuna (1 evro - 7,5 kuna), rekao je on.

- Izašao sam kada se začula druga, a onda još dve eksplozije. Ne znam da li su gume ili nešto slično. Vatra je potom zahvatila bor visok nekoliko metara u dvorištu vrtića i obližnjim kontejnerima. Ne mogu da vam opišem, takva buka i plamen. Policija je brzo stigla i "poterala" me nazad do kuće zbog, kako su rekli, svoje bezbednosti - rekao je svedok.

Alfa Romeo Đulijeta je potpuno uništena, Golf ima velike 'opekotine', dosta oštećenja pronađeno je na Fiat Doblu, dok je Nisan Almera najmanje oštećen. Vlasnici Nissana i Alfe, koji su svoje izgorele automobile pronašli u navedenoj ulici, smatraju da kolateralne žrtve eksplozije i požara, odnosno da njihovi automobili nisu bili meta.

Policija tvrdi da građani ne treba da brinu za bezbednost u gradu, jer su to izolovani slučajevi, a policija je pokazala efikasnost brzim hapšenjem osumnjičenih.

U utorak nešto pre dva sata posle ponoći u ulici Rastočine u Rijeci izbio je požar na više parkiranih vozila i kontejnera za smeće. Utvrđeno je da uzrok požara nije eksplozija, već su usled požara eksplodirali rezervoari za gorivo.

- Ovo je treći put da se ovakve eksplozije dešavaju i sada je zaista postalo zastrašujuće. O svemu smo već obavestili policiju, ali povratnu informaciju nikada nismo dobili – kažu komšije.

U prvoj eksploziji 2020. godine eksplodirao je BMV istih vlasnika, odnosno porodice, oca, majke i deteta, koji žive u obližnjoj zgradi. U drugom požaru pre nekoliko meseci, u istoj ulici, na meti je bio i automobil iste porodice, ali su počinioci pogrešili i zapalili automobil pored svog. Ovog puta meta je auto devojke koja je u vezi sa muškarcem koji je u Nemačkoj.

Kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track