AKO JE IZRUČE, UBIĆE JE: Članica ruskog pank benda "Pusi rajot" uhapšena u Sloveniji, pa u Hrvatskoj
Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

krađa veka

AKO JE IZRUČE, UBIĆE JE: Članica ruskog pank benda "Pusi rajot" uhapšena u Sloveniji, pa u Hrvatskoj

Hrvatska -

Članicu ruskog pank kolektiva "Pusi rajot" (Pussy Riot), Ajsoltanu Nijazovu, pre nekoliko dana uhapsila je policija u Sloveniji, a sada je u zatvoru u Hrvatskoj i čeka šta će biti s njenom sudbinom. Bend je u ponedeljak nastupao u zagrebačkom Muzeju savremene umetnosti.

Interpol je za njom raspisao poternicu zbog navodne "krađe veka" iz 2002. godine, tačnije pronevere čak 20 miliona dolara koji pripadaju Centralnoj banci Turkmenistana. Njeno prezime povezano je s prezimenom bivšeg turkmenistanskog predsednika Saparmurata Nijazova, prenosi 24sata.hr.

- Na slici je naša prijateljica Aja Nijazova, ruska aktivistkinja poreklom iz Turkmenistana. Njena priča zaslužuje film, ali za sada pišem objavu o tome. Turkmenistan je jedna od najgorih diktatura na svetu. Tamo se ubijaju opozicionari, ali vi za to ne čujete, nema interneta, sada ne možete da napustite Turkmenistan. Ali tada, 2000ih, nakon sledećeg talasa čistki u zemlji, mnogi su opozicionari bili zatvoreni i ubijeni, a među njima je bio i Ajin otac, navela je Olga Borisova, članica "Pusi rajota" na Fejsbuku.

Kako je Večernji saznao u razgovoru s članovima "Pusi rajota", njen otac bio je član opozicije i uhapšen je u talasu s hiljadama navodnih konspiratora u pokušaju atentata na tadašnjeg diktatora Saparmurata, nakon čega je umro, ili je ubijen, u zatvoru.

Olga Borisova objasnila je da je Nijazova izbegla u Švajcarsku, odakle nije mogla biti izručena u Turkmenistan.

- Par relativno mirnih godina. Ako se život u stalnom strahu uopšte može nazvati mirnim, navodi Olga.

- Postalo je poznato da je u Turkmenistanu pokrenut slučaj o "krađi veka", o navodnoj krađi iz središnje banke Turkmenistana. U kojoj, naravno, nikada nisu radili ni Aja ni njen otac. U ovom slučaju uhapšeno je mnogo ljudi bez ikakvih dokaza, Nijazovljevih neprijatelja i članova njihovih porodica (ironično, Aja ima isto prezime), objasnila je.

U Švajcarskoj je boravila do 2011. godine. Rusija je, na zahtev turkmenistanskih vlasti, za njom izdala poternicu.

- Turkmenistan je zahtev Interpolu podneo još 2002. godine. Ali iz Švajcarske nemaju pravo da ih izruče Turkmenistanu, ovo je diktatura, ima mučenja i ubistava. Tada je predsednik odleteo u Rusiju i dogovorio se s Putinom i Lavrovom o Ajinom izručenju Rusiji. U Rusiji je to moguće. Došli su po Aju u Ženevu. 8 meseci zatvora, čeka se izručenje, objašnjava članica ruskog pank benda.

Odslužila je zatvorsku kaznu, a tamo je upoznala i Mašu Aljohinu, takođe članicu benda "Pusi rajot" koja je u zatvoru bila zbog performansa u Katedrali Hrista Spasitelja u Moskvi. Nijazova dobija pasoš, piše Olga Borisova na Fejsbuku i s bendom odlazi na turneje širom sveta. U Sloveniji su počeli problemi, ali tužilac i sudija na kraju su se izvinili zbog nesporazuma.

- Aja se pridružuje našoj turneji. U Austriji, Litvaniji, Islandu, Nemačkoj, Belgiji nema pitanja za nju, bilo je puno letova i provera. Dolazimo u Sloveniju i policija je agresivno izvlači iz hotelske sobe, pozivajući se na Interpolovu poternicu iz 2002. godine. Sedam sati u policiji, govore o mogućem izručenju Turkmenistanu, gde će je, naravno, ubiti. Onda sud, ali sud je shvatio, sudija gugla "krađu veka" i izvinjava se zbog monstruoznog nesporazuma, donosi rešenje kojim se objašnjava greška sistema, navodi članica ruskog benda Olga Borisova.

Zbog Dana državnosti sudovi nisu zasedali, a na hrvatskoj granici, tvrdi Olga, Nijazova je ponovo privedena pa su je u utorak ponovo odveli na sud gde joj nisu osigurali ni tumača ni advokata. Ostala je u zatvoru.

- Tri dana kasnije, kasno u noć, ulazimo na hrvatsku granicu. "Ajsoltan Nijazova? Molim te izađi iz auta". Aja je opet prilično grubo privedena, a poslepodne - sud. Ali na ovom suđenju, gde joj nije osiguran tumač ni advokat, ostaje u zatvoru. Aja zove i plače, traži toplu odeću, oni odbijaju da prihvate transfer, juče je bio Dan nezavisnosti, objasnila je.

Kako nezvanično saznaje Večernji, Nijazovoj je zbog toga određen ekstradicioni pritvor, što znači da joj preti deportacija u Turkmenistan.

Iz MUP-a su za Večernji rekli da je hrvatska policija postupila isto kao i slovenačka, ali reakcija pravosuđa bila je drugačija.

- Interpolova poternica ne može da se ignoriše i obe su policije postupile isto. Članica "Pusi Rajota" privedena je nadležnom sudiji. U Sloveniji je proces trajao jako kratko i tamošnji je sudija odmah doneo presudu da je pusti. Ista procedura je ponovljena u Hrvatskoj - kažu iz MUP-a, ali tu je sudija na Županijskom sudu u Zagrebu odlučio drugačije i odredio ekstradicioni pritvor. Sada traje postupak, koji ima svoje faze, a uhapšena članica "Pusi rajota" ima pravo žalbe.

Olga je navela da su trenutno u kontaktu s advokatom i da čekaju žalbu, a u sve su uključile medije, aktiviste za ljudska prava.

- Jako smo zabrinuti za Aju. Njen otac Nijazov odavno je u grobu, ali turkmenski bauk represije proganja Aju čak i nakon 6 godina zatvora uzalud. Smrt diktaturama, napisala je Olga Borisova na Fejsbuku.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track