SLUČAJ IZ SLAVONSKOG BRODA: Žena izmislila staž pa 17 godina primala penziju
Foto: Profimedia

snašla se

SLUČAJ IZ SLAVONSKOG BRODA: Žena izmislila staž pa 17 godina primala penziju

Hrvatska -

Nije imala ni jedan dan radnog staža u životu, no V. G. (77) s područja Slavonskog Broda primala je punih 17 godina mirovinu.

Neobičan slučaj dobio je svoj pravni epilog na sudu koji ju je pravomoćno proglasio krivom za kazneno delo prevare i osudio na godinu dana uslovne.

Domišljata gospođa moraće da vrati državi više od pola miliona kuna.

Žena je još 24. jula 1995. godine podnela zahtev za priznanje prava na starosnu penziju, a uz zahtev je bila priložena i radna knjižica sa upisanim radnim stažem u trajanju od 32 godine, 6 meseci i 3 dana, navodno ostvarenim u BiH.

"No, okrivljena je itekako bila svesna da nije ostvarila nijedan dan radnog staža u Bosni i Hercegovini. Sud, dakle, nalazi da je okrivljena ovo kazneno delo započela ostvarivati navedenog 24. jula 1995. te ga je činila sve do 31. decembra 2012. godine, pa nema govora o zastari", stoji u presudi Županijskog suda, piše Danica.hr.

Kroz celo inkriminirano razdoblje ostvarivala je nezakonitu imovinsku korist mesečnim primanjem oenzije na koju zapravo nije imala pravo”, dodaje se.

Lažna penzionerka je 17,5 godina primala je oko 1400 kuna mesečno.

Presuda je postala pravomoćna pa će morati u roku od 15 dana da vratiti više od pola miliona kuna i plati troškove kaznenog postupka.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track