STRANI TURISTI SVE MANJE ODUŠEVLJENI HRVATSKOM: Ličite na Austriju sa morem, a i plaže vam nisu nešto! Evo šta im sve smeta
Foto: Youtube prtscr / Markan

nevolje pred sezonu

STRANI TURISTI SVE MANJE ODUŠEVLJENI HRVATSKOM: Ličite na Austriju sa morem, a i plaže vam nisu nešto! Evo šta im sve smeta

Hrvatska -

Hrvati navikli da ih hvale, ali je sve više onih koji nisu zadovoljni Dalmacijom.

Slobodna Dalmacija pobrojala je raznovrsne primedbe i komentare gostiju koji baš i nisu zadovoljni uslugom i dočekom na hrvatskom primorju.

Iako će retko ko reći za Hrvatsku da nije lepa zemlja, dobar deo turista misli da im plaže i nisu nešto, jer one peščane i prostrane mogu da se nabroje na prste jedne ruke, a očigledno takve preferira većina turista.

Kako navodi portal SD, Španci i Grci su daleko ispred Hrvata kada je reč o uređenju plaža i sadržaju.

Turisti se žale i da im u Hrvatskoj nedostaje "pravi Mediteran".

Naime, oni koji su se kao gosti zatekli u Istri, iako priznaju da je okruženje "bajkovito", konstatuju da to jednostavno nije to i da više sliči na "Austriju na moru" nego na sunčani i modri jug Evrope, piše SD.

Pravo more za njih je tek ono "ispod Zadra", južnije, no i te lokacije treba izbegavati u špicu sezone kad je na Jadranu, naročito oko srednjodalmatinskih ostrva, toliko plovila kao da je reč o "modron auto-putu", što ubija svaki gušt kad je u pitanju krstarenje.

Najviše je primedbi na račun starih i sporih vozova i železničke mreže koja nalikuje na onu iz vremena Divljeg zapada, te gotovo potpunog izostanka brodskih međuostrvskih linija.

Šokirani su činjenicom da, ukoliko žele da posete ostrvo pored onoga na kom letuju, moraju da se vrate na kopno pa ukrcaju na brod ili trajekt koji do njega plovi.

Do pojave onlajn platformi na kojima se danas najčešće rezerviše prevoz, ljutilo ih je što su ih taksisti neretko varali naplaćujući im veću kilometražu od pređene, ali su takve kritike danas svedene na minimum.

I dalje je mnogo primedbi na lošu povezanost aerodroma sa gradovima jer ispada da se nekad brže doleti do Hrvatske, nego doveze od aerodroma do grada javnim prevozom.

Fokus nezadovoljnih turista po pitanju transporta, prebacio se na deo rent-a-boat agencija, odnosno njihovih skipera, s kojima se gosti često gube u komunikaciji jer očigledno očekuju jednu, a dobijaju drugu vrstu usluge zavisno od uslova a moru i raspoloživosti i raspoloženosti radne snage.

Pojedine hrvatske ugostitelje turisti prozivaju zbog visokih računa, naročito kad su "bolji bokuni" i vino cenjenih sorti u pitanju.

Onima koji izdaju smeštaj se prebacuje da ih gnjave pitanjima kada će tačno stići u apartman i napustiti ga, što kod gostiju stvara utisak da im je jedini cilj da naplate noćenje i što pre ih se reše.

Najviše ih se žali na činjenicu da smeštaj ne odgovara onome što se reklamira na veb portalima za rezervaciju soba, apartmana i vila za odmor, i oko te teme je daleko najviše nesporazuma između stranaca i domaćih jer su gosti očekivali jedno, a dobili drugo.

Na kraju, ima i onih koji smatraju da je, gledano iz njihove perspektive, Hrvatska iako turistička zemlja, i dalje prilično nepoverljiva prema strancima i konzervativna, što pripisuju snažnom uticaju Crkve.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track