U KARLOVCU OSVANULE OZNAKE NDH I AZOV: Ustaški simboli danima stoje i niko ih ne dira, ZABRINJAVAJUĆI TREND VELIČANJA FAŠIZMA
Foto: Profimedia

SKANDAL

U KARLOVCU OSVANULE OZNAKE NDH I AZOV: Ustaški simboli danima stoje i niko ih ne dira, ZABRINJAVAJUĆI TREND VELIČANJA FAŠIZMA

Hrvatska -

U predgrađu Turanj u Karlovcu na uređaju za regulaciju rada semafora naslikana je oznaka Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) sa šahovnicom kakva se koristila u NDH, kao i oznake nacističkog ekstremnodesničarskog puka Azov ukrajinske vojske.

Savez antifašističkih boraca i antifašista nazvao je ovaj incident veličanjem fašizma, prenela je hrvatska Hina.

- Oznake stoje na uređaju uz državni put D1 nasuprot osnovne škole i to najmanje dva dana - rekao je za Hinu predsednik Udruženja antifašista Grada Karlovca Miroslav Delić.

Hos

On je naveo da je razlog ponovnom veličanju ustaštva to što država ne sankcioniše ustaške uzvike i obeležja.

Taj zabrinjavajuci trend, upozorio je, vidljiv je i na svakom Tompsonovom koncertu, pa i na onom nedavnom u Karlovcu, gđe tinejdžeri spremno pevaju i uzvikuju parole propalog fašističkog režima.

Delić kaže i da hrvatske vlasti svojim nečinjenjem puštaju da zlo raste i naglašava da nije slučajno to što je sada uz ustaške simbole osvanuo i grafit Azov, što je, dodao je, naziv ultranacionalističke jedinice u Ukrajini koja godinama održava kontakte s ekstremističkom scenom u inostranstvu.

Ukrajina, neofašisti, Azov
foto: Youtube screenshot/Sturmberiht, Shutterstock

- Na svakom državnom događaju redovno gledamo skandalozna ustaška obeležja kojima se slavi zločinački režim, navijači na stadionima svesno ili podsvesno podržavaju ksenofobičnu i rasističku ideologiju kroz pozdrav ''Za dom spremni'' te pritom veličaju ustaški režim koji je odgovoran za najgore zločine protiv čovečanstva u istoriji sveta - kazao je Delić.

(Kurir.rs/ Hina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track