DUBROVČANI PROTIV AERODROMA U TREBINJU: Malo im smeta ekologija i lokacija, ali još kad Srbija ne bi bila investitor!
Foto: Kurir

žaliće se

DUBROVČANI PROTIV AERODROMA U TREBINJU: Malo im smeta ekologija i lokacija, ali još kad Srbija ne bi bila investitor!

Hrvatska -

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić izjavio je u utorak da izgradnja aerodroma na području Taleze kod Trebinja u Republici Srpskoj predstavlja ekološku i geostratešku pretnju, jer je planirana lokacija 5,5 kilometara od izvora reke Omble.

Dobroslavić je na konferenciji za novinare u Dubrovniku istakao da je izvorište Ombla glavni izvor vodosnabdevanja za područje od Stona do Prevlake, a izgradnja bi uticala i na biodiverzitet.

On je istakao da je projekat i geostrateški neprihvatljiv jer se kao investitor pominje Republika Srbija, koju on vidi kao agresora u ratovima devedesetih.

Kao alternativu on vidi područje Zupci, lokaciju koju je Republika Srpska u početku odabrala, a zatim odbacila.

"Nemamo ništa protiv da komšije grade ono što smatraju da je povoljno za svoje građane, ali ne smeju da ugroze prekogranično područje. Naši stručnjaci su zaključili da izgradnja na Zupcima neće uticati na izvor Omble i druge izvore", rekao je Dobroslavić.

Viši županijski savetnik za zaštitu životne sredine i komunalne poslove Dijana Tomašević Rakić upozorila je da za studije strateške procene uticaja na životnu sredinu nisu korišćeni svi raspoloživi podaci, ali je investitor zadovoljan.

"Aerodromska zona je prihvaćena bez traženja najbolje lokacije, ali na predlog investitora, kompanije Aerodromi Srbija. Nisu procenjivali uticaj na životnu sredinu, već uspešnost rada objekta", rekla je Tomašević Rakić.

Podršku Dubrovačko-neretvanskoj županiji dalo je Ministarstvo ekonomije i održivog razvoja koje će od BiH tražiti da obustavi projekat, te će o svemu obavijestiti Evropsku komisiju.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track