TURISTIČKA CENA RATA U UKRAJINI Koliko će manjak gostiju iz Rusije i Ukrajine pogoditi sezonu u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Albaniji!
Foto: Proifmedia, Shutterstock

PROCENA

TURISTIČKA CENA RATA U UKRAJINI Koliko će manjak gostiju iz Rusije i Ukrajine pogoditi sezonu u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Albaniji!

Hrvatska -

Nekada sveprisutni natpisi na ruskom jeziku duž živopisne crnogorske obale Jadrana gotovo su nestali jer su rat u Ukrajini i sankcije Rusiji udaljile turiste iz tih zemalja od jedne od njihovih omiljenih destinacija.

Odmarališta na Jadranu u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Albaniji, članice NATO-a koje su se pridružile međunarodnim sankcijama protiv Rusije, osećaju njihovo odsustvo, zadajući udarac njihovim ekonomijama.

Sankcije uključuju zabranu komercijalnih letova iz Rusije, blokiranje ruskih banaka u međunarodnim platnim sistemima, otežavanje Rusima pristup gotovini u inostranstvu i zaplenu nekih nekretnina i jahti koje pripadaju ruskim oligarsima.

U crnogorskom letovalištu Bečići, Žarko Radulović, hotelijer, rekao je Rojtersu da će ove godine biti malo turista iz dve zemlje, iako hiljade Rusa i Ukrajinaca koji beže od rata već duže vreme iznajmljuju stanove.

Međutim, hotelijeri kažu da nema dovoljno da se nadoknadi 380.000 Rusa koji su posjetili Crnu Goru 2019. godine, a troše daleko manje od turista.

Dubrovnik
Dubrovnikfoto: Profimedia

Neki ruski turisti bi mogli da dođu preko Istanbula i Beograda, aerodroma koji su još otvoreni za letove iz Rusije, rekao je Radulović i dodao da se nada da će taj nedostatak nadoknaditi posetioci iz Zapadne i Centralne Evrope, Izraela, pa čak i Saudijske Arabije. Turizam obično čini oko 20 odsto crnogorske privrede.

Svjetska banka je prošlog mjeseca snizila prognozu ekonomskog rasta Crne Gore za 2022. godinu na 3,6 odsto sa prethodnih 5,9 odsto, zbog efekata invazije.

Takođe je snizila prognozu rasta za zapadni Balkan, koji čine Crna Gora, Albanija, Kosovo, Srbija, Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija, na 3,1 odsto, sa 4,1 odsto u januaru. Šest ekonomija je poraslo za 7,4 odsto u 2021. nakon smanjenja od 3,2 odsto u 2020.

Prošle godine, pre pandemije, susedna Hrvatska je imala ukupno 154.000 ruskih i 139.000 ukrajinskih gostiju. U 2021. godini, prema zvaničnim podacima, posetilo ga je oko 145.000 turista iz svake od ove dve zemlje.

U januaru i februaru ove godine Hrvatsku je posetilo 12.000 Rusa, ali ih je u martu, aprilu i prvoj polovini maja došlo samo oko 4.500, što je daleko manje nego inače.

U Albaniji, gde je turistički sektor nestrpljiv da se oporavi od posledica pandemije, postojale su velike nade da će 2022. biti godina prosperiteta. Ali rat u Ukrajini preti da ga poremeti, rekao je Aurenc Hima, hotelijer iz primorskog letovališta Drač.

Imali smo mnogo rezervacija od Rusa i Ukrajinaca, ali su otkazane, rekao je on.

Kliton Gerđani, predsednik Udruženja turoperatora i turističkih agencija, rekao je da je rat u Ukrajini uznemirio potencijalne turiste iz baltičkih i skandinavskih zemalja, kao i iz Poljske i Nemačke.

"Ove zemlje nerado rezervišu hotele u Albaniji. Možda će turisti iz ovih zemalja čekati do poslednjeg trenutka... u zavisnosti od toka rata."

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track