DA LI ĆE ZABRANITI ABORTUS U HRVATSKOJ? Oglasio se Plenković: Smatramo da život počinje začećem, ali...
Foto: Facebook video prtscr / Index.hr

rou i posledice

DA LI ĆE ZABRANITI ABORTUS U HRVATSKOJ? Oglasio se Plenković: Smatramo da život počinje začećem, ali...

Hrvatska -

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je danas da presuda Vrhovnog suda SAD, kojom je pitanje zakonitosti pobačaja prepušteno saveznim državama, neće imati uticaj na Hrvatsku jer bi zabrana prekida trudnoće bila protivna odluci Ustavnog suda.

Plenković je na otvorenom delu sednice vlade rekao da je pitanje prekida trudnoće izrazito kompleksno pravno, etičko i medicinsko pitanje oko kojega je neretko vrlo teško, a često i nemoguće postići konsenzus, ali je bitno sagledati tu situaciju koja je postala tema i u Hrvatskoj.

Ova presuda neće uticati na Hrvatsku. U Hrvatskoj je pravo na prekid trudnoće uređeno zakonom, a Ustavni sud je ocenio da je taj zakon u skladu s Ustavom, rekao je premijer.

Kao što je nedavno rekao predsednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, dodao je Plenković, zabrana prekida trudnoće bila bi protivna odluci Ustavnog suda, kao i eventualni referendum kojim bi se uvela ograničenja ili zabranio pristup pravu na prekid trudnoće.

U političkom smislu, nema potrebe za dezinformisanjem ljudi s ciljem skupljanja političkih poena i nema potrebe za unošenje odredbi o već postojećem pravu u Ustav. Na takve izmene mi nećemo pristati, rekao je Plenković.

Opoziciju je pozvao da bude konstruktivna oko ove teme i da podrže predložene izmene Ustavnoga zakona o Ustavnom sudu jer je upravo taj predlog usmeren na dodatnu zaštitu prava koja su zagarantovana Ustavom, odnosno prava o kojima se ne može odlučivati na referendumu.

Pozivamo opozicione stranke da konstruktivno pristupe ovoj temi koju treba na smiren i racionalan način sagledavati u Hrvatskoj, ponovio je Plenković povodom najave iz lidera opozicione SDP Peđe Grbina da će ta stranka prikupiti potpise za odlučivanje o izmeni Ustava odredbom koja bi garantovala pravo na abortus.

Grbin je rekao i da ako im ova inicijativa ne uspe, onda će prikupljati potpise za održavanje referenduma o ovom pitanju.

Plenković je rekao da se u okviru vladajuće stranke HDZ-a, koja je demokršćanska stranka desnoga centra, zalažu za zaštitu života za koji oni smatraju da počinje začećem, ali isto tako poštuju pravo žene na izbor i zdravlje.

Naša je želja da prekida trudnoće u našem društvu bude što manje, odnosno da oni budu izuzetak, ali statistika i iskustvo drugih zemalja pokazuju da se to ne postiže zabranama. Zabrane ne dovode do manjeg broja pobačaja, ali ga mogu učiniti nesigurnim i opasnim za život i zdravlje žene, naveo je Plenković.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track