NOVI DETALJI NESREĆE U SPLITU: Kapetan broda koji je udario u obalu i potonuo bio pijan, ali svedoci spominju i OZBILJAN KVAR
Foto: Printscreen/YouTube

brodolom

NOVI DETALJI NESREĆE U SPLITU: Kapetan broda koji je udario u obalu i potonuo bio pijan, ali svedoci spominju i OZBILJAN KVAR

Hrvatska -

U nedelju je na trežnjenje i kriminalističku obradu u splitsku policiju priveden 44-godišnji A. R. iz Okruga Gornjeg zbog sumnje da je, kao kapetan turističkog broda "Morska vila", u alkoholisanom stanju počinio kazneno delo ugrožavanja posebnih vrsta saobraćaja, za šta je predviđena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Kako je jutros saopštila policija, oko 2.30 sati u pristanište benzinske pumpe na Zapadnoj obali udario je turistički brod na kojem se nalazilo oko 50 putnika koji su svi sišli na obalu beu ozbiljnijih povreda, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon udara u obalu odmah su reagovale sve službe, a osim kapetana policija je testirala i tri člana posade koji nisu bilii pod uticajem alkohola.

Kako se nezvanično saznaje do havarije je došlo zbog toga jer je na 21 metara dugom brodu pri uplovljavanju u splitsku luku došlo do kvara tzv. "kopče" odnosno sistema zupčanika koji služe za prenos snage i kojim se reguliše režim rada brodskog motora.

Navodno je, pre udara u rivu, "Morska vila" dva puta uspela manevrima posade i kapetana da izbegne sudar sa brojnim brodovima i jahtama koje su se takođe nalazile na tom delu Zapadne obale, ali nisu uspeli da regulišu brzinu i izbegnu udar u obalu.

- Spavao sam u trenutku kada je brod udario u obalu, ali čuo sam viku putnika s broda, a onda sam video da je udario u obalu. Mislim da je brod imao problem s motorom, tako mi se čini, rekao je SD Italijan Mauricio koji je koji je usidren na brodu odmah pored crpne stanice i potonulog broda.

List nezvanično saznaje i da je "Morska vila" pre 15ak dana bila na vezu uz obalu u Trogiru i da su obavljene neke popravke.

Kapetan broda imao je pre koju godinu i problema sa zakonom i proveo je nedelju dana iza rešetaka jer je pretio smrću trogirskom lučkom nadzorniku. Odustalo se od progona jer je navodna žrtva povukla svoj iskaz.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track