18:22

U HRVATSKOJ GODIŠNJE BUDE 300 NAPADA NA SRBE Antić: Hrvatska gradi identitet na ratu EVO KOME JE JOŠ ZABRANJEN ODLAZAK U JASENOVAC

tema o kojoj se govori

U HRVATSKOJ GODIŠNJE BUDE 300 NAPADA NA SRBE Antić: Hrvatska gradi identitet na ratu EVO KOME JE JOŠ ZABRANJEN ODLAZAK U JASENOVAC

Hrvatska -

Odluku hrvatske Vlade da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zabrani da poseti Jasenovac prvi put komentarisao je hrvatski predsednik Zoran Milanović koji kaže da je ta poseta očigledno duže planirana, ali da je Aleksandar Vučić trebalo da je i zvanično najavi, a ne da se informacija prenosi tajno preko posrednika.

Na izjavu hrvatskog predsednika ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin odgovara da niko ne treba predsednika Vučića da vodi za ruku u Jasenovac."Dovoljno bi bilo da se unuku jasenovačke žrtve dopusti da ode sam, bez pratnje i pompe", navodi se u saopštenju MUP-a.

Međutim, provokacije ne prestaju, sada su otišli korak dalje pa se oglasio i predsednik Hrvatske Zoran Milanović koji je rekao da će ukoliko ne bude drugačije moglo lično za ruku odvesti predsednika Srbije u Jasenovac. On je priznao da u Hrvatskoj postoje ustaše, ali u isto vreme optužio Srbiju da je puna četnika. Vučić može da dođe u Hrvatsku i Jasenovac ali samo ako se službeno najavi poruka je koju je Milanović uputio za kraj, ne želeći da komentariše zbog čega su prva dva puta odbijene službene najave.

Gosti Kurir televizije i glavne urednice jutarnjeg programa Snežane Petrović koji su govorili o ovoj temi bili su politički filozof Dragoljub Kojčić i istoričar i osnivač Naprednog kluba Čedomir Antić.

Jasenovac
foto: Kurir televizija

- Dakle, Hrvatska je zemlja u kojoj godišnje bude 300 napada na Srbe, a na Kosovu i Metohiji, kao što znate rat je bio kasnije, nije određen status te albanske paradržave, bude po 100. Hrvatska je zemlja koja je u Evropskoj uniji, koja je u NATO-u i u kojoj je izvršen najveći genocid. Ta zemlja ima jako strašan antisrpski sentiment, što je dosta čudno s obzirom na to da Srba praktično nema u Hrvatskoj, a prema ovom poslednjem popisu biće ih oko 3% - rekao je istoričar i osnivač Naprednog kluba Čedomir Antić.

Jasenovac
foto: Kurir televizija

- Sećam se 90-te godine pre rata, koji je sada ugaoni kamen hrvatskog identiteta, hrvatska je i tada manipulisala sa tim. Tako je sprečen Jovan Rašković koji je bio predsednik jedne parlamentarne stranke u Hrvatskoj, da ode da obiđe Jasenovac. A onda je dugo najavljivanu posetu Vuka Draškovića koji je tada bio ekstremniji nego što je bio Šešelj u svojim najgorim godinama, ili možda najboljim, ne znam kako to Šešelj gleda, njemu su recimo dali. Ovo što je ovde problem, to je što hrvatska gradi identitet na srpskim žrtvama. Gradi ga sa zločinom u Srebrenici, koji sa Hrvatskom nema nikakve veze.

- Postoji u političkoj filozofiji jedan zanimljiv pojam. Zove se "levak istorije". Događaji idu naširoko i naširoko i onda se odjednom skupe u levku i to se sada događa - istakao je politički filozof Dragoljub Kojčić.

Jasenovac
foto: Kurir televizija

Opširnije o ovoj temi, izazu "levak istorije" i gostovanje Antića i Kojičića možete pogledati u VIDEU ISPOD:

18:22

U HRVATSKOJ GODIŠNJE BUDE 300 NAPADA NA SRBE Antić: Hrvatska gradi identitet na ratu EVO KOME JE JOŠ ZABRANJEN ODLAZAK U JASENOVAC

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

11:16

Istoričar Miloje Pršić otkrio nepoznate detalje nemačkog bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track