PIJANI HRVAT POKUŠAO DA PODMITI SAOBRAĆAJCE: Evo koliko keša je ubacio u policijska kola, kada je dobio BEZUSLOVNU KAZNU!
Foto: Printscreen 24sata.hr

bruka

PIJANI HRVAT POKUŠAO DA PODMITI SAOBRAĆAJCE: Evo koliko keša je ubacio u policijska kola, kada je dobio BEZUSLOVNU KAZNU!

Hrvatska -

Zbog davanja mita policijskom službeniku prilikom sastavljanja zapisnika o počinjenom prekršaju zbog vožnje u alkoholisanom stanju, davalac mita osuđen je na tri meseca zatvora! Bezuslovno!

Vrhovni sud je ukinuo prvostepenu presudu smatrajući da je prvostepeni sud primenio preblagu krivičnu sankciju, uslovnu osudu sa kaznom zatvora od šest (6) meseci i rokom provere od dve (2) godine, piše HAK pregled.

Šta je uradio konkretni davalac mita? Ubacio novac. Naime, u presudi se navodi: prilikom sastavljanja zapisnika o počinjenom prekršaju zbog vožnje u pijanom stanju, rekao je policajcu Z. B. koliko vas košta taj zapisnik, nagovarajući ga da pocepa zapisnik i vrati vozačku dozvolu, dok je ubacivao novčanice od 1.000 kn u kabinu policijskog vozila. Iako je u više navrata upozoravan da mu vrati novac, jer u suprotnom počini krivično delo primanje mita, optuženi je nastavio sukcesivno ubacivati novac do iznosa od 6.050 kuna (800 evra) koji je imao u novčaniku.

Po mišljenju Vrhovnog suda RH, takvo podmićivanje zaslužuje zatvorsku kaznu do tri meseca! Istaknuto je i da je prethodna neosuđivanost okrivljenog, porodična situacija i činjenica da je u vreme incidenta bio u znatno alkoholisanom stanju, što je, po oceni Vrhovnog suda, doprinelo njegovom bahatom i omalovažavajućem ponašanju prema policiji. Ističe se i da se potcenjuje težina i društvena opasnost krivičnog dela, jer se ovakvim ponašanjem prema policijskim službenicima umanjuje dostojanstvo državnih službenika koji zakonito obavljaju svoj posao u važnoj funkciji sprečavanja saobraćajnih prekršaja i krivičnih dela, a samim tim i radnja optuženog je štetna za funkcionisanje društva u celini.

Iz tog razloga, a kako optuženi ne iskazuje nikakvu kritiku prema sopstvenom postupku, zbog opasnosti samog krivičnog dela i visokog stepena ugroženosti zaštićenog dobra, optuženi je trebalo da bude osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri ( 3) meseci, jer će se samo takvom merom uz potrebnu kaznu uticati na okrivljenog da prestane sa vršenjem ovakvih krivičnih dela, a ujedno će se i drugi građani upozoravati na krajnju neprihvatljivost takvog i sličnog ponašanja, prema HAK Reviji.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja