SEĆANJE NA ŽRTVE OLUJE U GRAČACU! Pupovac: Dostojanstveno se prisećamo svih onih čiji su životi prekinuti nasilno - zločinom!
Foto: Beta/Damir Senčar

da se ne zaboravi

SEĆANJE NA ŽRTVE OLUJE U GRAČACU! Pupovac: Dostojanstveno se prisećamo svih onih čiji su životi prekinuti nasilno - zločinom!

Hrvatska -

U Deringaju kod Gračaca danas je u organizaciji Srpskog narodnog veća i Documente održan skup posvećen svima koji su 1995. u Vojno-policijskoj operaciji "Oluja" izgubili živote ili domove i zavičaj, a odvojeno je održan i kontraskup Autohtone Hrvatske stranke prava (A-HSP).

Kako je iz Policijske uprave zadarske potvrđeno, službena je procena da remećenja javnog reda i mira nije bilo.

Saborski poslanik i predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) Milorad Pupovac je na komemoraciji rekao da se dostojanstveno prisećaju svih onih čiji su životi prekinuti nasilno, zločinstvom, kao što je to bio slučaj s više od stotinu Srba tokom i nakon "Oluje" na području opštine Gračac.

Kako prenosi Index, on je ukazao i da nadležna tela vlasti "ne sećaju se svoje pravne odgovornosti za utvrđivanje okolnosti njihova stradanja 1995. godine".

Tu smo da bi se setili "sveukupnog stradanja, progonstva, razaranja i ubojstava i stradanja svih, bez obzira na veru i naciju, a naročito sugrađana Hrvata iz tog kraja i drugih krajeva Hrvatske i drugih zemalja iz kojih su morali izbeći i ovde se naseliti; jer i ta su stradanja jednako vredna njihove empatije, njihovog suosećanja", rekao je Pupovac.

Istakao je kako je sećanje važno da žrtve "nacionalizma, mržnje i neprijateljstva ne bi stvarale stanje trajnog nacionalizma, mržnje i neprijateljstva, ovdje i tamo".

"Treba imati empatije za sve žrtve, za naše sunarodnike Srbe i za naše sugrađane Hrvate, za sve koji nisu činili zločine, te imati istinske suze i za majke Petrovačke ceste i za žrtve Deringaja, za one u Kijanima i Tomingaju, ili onih iz Škabrnje i Široke kule, a koji nisu stigli pustiti suzu prije nego što su ubijeni u svojoj kući, svojem zavičaju i svojoj zemlji", rekao je Pupovac.

Voditeljka Documente - Centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič upozorila je na zakasnelo i sporo procesuiranje ratnih zločina i da je "za većinu njih pravosuđe propustilo utvrditi tko je i pod kojim okolnostima odgovaran za smrt vlastitih građana".

Poimenično su pročitana imena civilnih žrtava s područja Deringaja i Kijana, ubijenih tokom i nakon "Oluje".

Na skupu su bili i potpredsednica vlade Anja Šimpraga i saborski poslanik Boris Milošević, oboje iz SDSS.

Autohtona Hrvatska stranka prava (A-HSP) predvođena predsednikom Draženom Kelemincem održala je istovremeno kontraskup komemoraciji.

Keleminec je rekao da "Pupovac blati legitimnu i oslobađajuću akciju pod nazivom 'Oluja', da SNV održava u Deringaju skup protiv 'Oluje' i Domovinskog rata", te da "treba zaustaviti nezakonito divljanje onih koji su ih devedesetih godina okupirali, ubijali i pokušali stvoriti Veliku Srbiju".

Istovremeno je danas Trgu bana Jelačića u centru Zagrebu održana "polučasovna antiratna akcija", "u znak sećanja na naše sugrađane, državljane ove zemlje ubijene i proterane tokom i nakon vojne operacije 'Oluja'".

"Zločini u 'Oluji' su odgovornost svih nas" i "Odajmo počast svim žrtvama", pisalo je na dva velika transparenta koji su razvijeni na zagrebačkom glavnom trgu. Na još jednom manjem na latinici i ćirilici pisalo je "Nacionalizam ubija".

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track