OPATIJSKA RIVIJERA PUCA PO ŠAVOVIMA: Gosti se žale na cene i sadržaje na plažama!
Foto: Profimedia

turizam

OPATIJSKA RIVIJERA PUCA PO ŠAVOVIMA: Gosti se žale na cene i sadržaje na plažama!

Hrvatska -

Završena je prva polovina letnje turističke sezone, koja je, prema rečima privatnih iznajmljivača, bila veoma dobra, na pragu rekorda iz 2019. godine ili čak nešto bolja. Gosti su hrlili u apartmane, sobe i kuće za odmor sa naših tradicionalnih pijaca i uživali u kupanju i sunčanju na obali, kao i u gastronomskoj ponudi ovog kraja. Rezultatima u junu i julu zadovoljni su i iznajmljivači na području Mošćeničke Drage, koji kažu da brojke odgovaraju onima iz 2019. godine. Međutim, u prolećnim mesecima imali su nešto manji promet. Nina Klajner, predsednica Turističkog društva Mošćenička Draga, navodi da je trenutno izuzetno teško naći besplatan smeštaj u Mošćeničkoj Dragi, gde uglavnom dolaze individualni gosti. Dolazak ovakvih gostiju se često povezuje sa većom potrošnjom u destinaciji, međutim, Nina Klajner navodi da se njeni gosti žale na cene, odnosno njihovo povećanje.

- Draga je bila puna u julu, plaža je bila puna kupača, a u sobama i apartmanima nije bilo slobodnog mesta. Ponovo su stigli naši verni gosti, Nemci i Austrijanci, a raduje nas što je septembar počeo da se puni, kada očekujemo dolazak turista koji vole da aktivno provode vreme u prirodi, planinarenju. Kakvi su nam gosti došli ovog leta – da li su bili dobri potrošači – tek ćemo saznati. S obzirom na to da dolaze individualni gosti, da su ispred hotela Marina parkirani automobili visoke klase, verujem da su stigli i dobri potrošači. Naši restorani su puni, u njima je skoro nemoguće dobiti mesto. Svaku posetu restoranu treba rezervisati dan-dva unapred. U Mošćeničkoj Dragi postoji kvalitetna ugostiteljska ponuda, međutim, s obzirom na broj gostiju i posetilaca trebalo bi da bude više restorana i kafana. Naše udruženje ove godine sprovodi onlajn anketu o navikama turista koji borave u Mošćeničkoj Dragi, pa ćemo svakako dobiti informacije o tome šta se našim gostima ovde sviđa (ne)sviđa, kako provode vreme i na šta troše, a na osnovu na osnovu ovih rezultata moći ćemo da bolje upravljamo i razvijamo destinaciju. Najveća zamerka gostiju ovog leta odnosi se na poskupljenje. Njima je, na primer, neprihvatljivo da za kuglu sladoleda moraju da potroše dva evra – rekla je Nina Klajner i najavila da će u avgustu, uz Austrijance i Nemce, u njene stanove stići i značajan broj Italijana, a očekuju dolazak komšija iz Slovenije.

Na teritoriji opštine Matulji u julu je ostvareno osam odsto više noćenja i osam odsto više dolazaka nego u rekordnoj 2019. godini. Ukupno je prošlog meseca bilo 4.963 dolazaka i 27.425 noćenja, dok je godinu dana ranije u tom mesecu bilo 4.126 dolazaka i 20.974 noćenja. Prema podacima Turističke zajednice opštine Matulji, u julu su najbrojniji gosti u opštini bili Nemci i Poljaci, a slede gosti iz Belgije, Austrije, Danske i Italije. U Turističkom uredu u Matuljima smatraju da je povećan broj Poljaka rezultat promocije Opatijske rivijere u Krakovu.

- Dobro smo popunjeni, ali uvek može bolje. Bojimo se da zbog porasta broja obolelih od korona virusa neće biti novih ograničenja, jer su ulaganja u turističke kapacitete velika i stalna. Uglavnom, u ovom periodu, do 15. septembra, mi smo popunjeni, a većina gostiju dolazi iz Nemačke. Imali smo i značajan broj Finaca, Italijana i Slovenaca. Raspolažemo sa dva apartmana i šest soba. Prosečan boravak gostiju u sobama je 4 do 5 dana, dok oni u apartmanima ostaju nedelju ili dve. Turisti koji borave kod nas najčešće dane provode kupajući se u Mošćeničkoj Dragi, Medveji i Brseču, kao i na našem bazenu - rekla je matuljanska gazdarica Daniela Mešić, koja ima svoje apartmane i sobe u blizini železničke stanice.

Turističku sezonu na hrvatskom Jadranu obeležila je hronična nestašica radne snage. Bilo je onih privrednika koji su zbog toga morali da „uspore“, kasnije otvaraju svoje prostore, smanje broj radnih sati, zatvaraju ili eventualno pružaju nedovoljno kvalitetnu i brzu uslugu... Ovako Opatija, čija je bazeni su hronično "rani", otvoren je bazen Lido, a Angiolina bar je dočekan tek u julu, kada je sezona kupanja već bila na vrhuncu. Kritike da je bazen prekasno spreman za sezonu stižu od privatnih iznajmljivača, ali i gostiju grada pod Učkom.

- Prezadovoljan sam sezonom, kao i svih prethodnih godina, osim one 2020. godine. Čak bih mogao da kažem da je ova letnja sezona malo bolja od mog uobičajenog proseka jer je počela ranije. Stalne goste ove godine nije bilo mnogo, dolazili su uglavnom novi, a najveće kritike upućene su opatijskim bazenima. Opatiji nedostaje jedno atraktivno i kvalitetno kupalište, pa su moji gosti uglavnom odlazili na kupanje u Mošćeničku Dragu, Medveju i Ičiće. Požalili su se i da je slatinski bazen prljav, a da su cene zakupa ležaljki i suncobrana na Lidu malo preskupe. Bojim se da će ovaj nedostatak sadržaja uz more uticati na naše dolaske u budućim mesecima. Mladi žele da se zabave na moru, žele objekte - rekla je Desanka Juraga, dugogodišnji privatni iznajmljivač iz Opatije, čiji su najbrojniji gosti ovog leta bili oni iz Nemačke i Austrije.

Kurir.rs/Novi list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track