SKUPLJA OBNOVA TOALETA NEGO KVADRAT U NOVOGRADNJI: Pogledajte zbog čega je ministar zdravlja Hrvatske na meti kritika!
Ilustracija, Foto: AP

kalkulacija

SKUPLJA OBNOVA TOALETA NEGO KVADRAT U NOVOGRADNJI: Pogledajte zbog čega je ministar zdravlja Hrvatske na meti kritika!

Hrvatska -

Ministarstvo zdravlja Hrvatske pozvalo je novinare da dođu i vide kako trenutno izgledaju sanitarni troškovi, čija će obnova koštati 2,3 miliona kuna (1 evro -7,5 kuna) bez PDV-a.

U Ministarstvu kažu i da se "ne nabavljaju toaletne četke za 700 kuna, kako se navodi u medijima". Međutim, činjenica je da je Ministarstvo zdravlja u dokumentaciji objavljenoj na sajtu javnih nabavki kao uzorak navelo četku za toalet, koja se trenutno može kupiti u slobodnoj prodaji za 710 kuna.

Procenjena vrednost ovih radova je 2,3 miliona kuna bez PDV-a, odnosno 2,88 miliona kuna sa PDV-om. Reč je o proceni Ministarstva zdravlja koliko će koštati renoviranje, a ponude i samim tim konačna cena tek treba da stignu.

U projektu rekonstrukcije sanitarnih čvorova u prostorijama Ministarstva zdravstva u Zagrebu, koji datira iz marta 2017. godine, navodi se da zgrada Ministarstva zdravlja ima 9 sanitarnih čvorova koji su u lošem stanju i da je njihova rekonstrukcija potrebna je u smislu novih pregradnih zidova, zidnih obloga, novih sanitarnih elemenata i instalacija. Ukupna neto površina sanitarnih čvorova je 115,75 m2. Najmanji toalet, onaj koji je u obimnoj dokumentaciji označen kao „VC 7“, površine je 4,27 kvadratnih metara, dok je najveći sanitarni čvor „VC 5“ površine 19,36 m2.

Prostom računicom dolazimo do podatka da će renoviranje koštati 24.848 kuna po kvadratu, odnosno 3.313 eura, što uključuje PDV. Cene stanova ubrzano rastu, ali novogradnja u Zagrebu i dalje se može kupiti za manje od 3.313 evra koliko će, prema predviđanjima Ministarstva, koštati renoviranje toaleta.

Takođe, u današnjem saopštenju Ministarstva se navodi da "posebno ne kupuju toaletne četke po 700 kuna kako se navodi u medijima". Međutim, činjenica je da je Ministarstvo zdravlja u dokumentaciji objavljenoj na sajtu javnih nabavki kao uzorak navelo četku za toalet, koja se trenutno može kupiti u slobodnoj prodaji za 710 kuna.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track