POBEDA JEDNOG OCA: Hrvatski sudovi odbili da mu vrate decu, on ih tužio na Sudu EU i dobio
Foto: EPA

POBEDA JEDNOG OCA: Hrvatski sudovi odbili da mu vrate decu, on ih tužio na Sudu EU i dobio

Hrvatska -

Evropski sud za ljudska prava (ESLJP) presudio je da je ocu četvoro maloletne dece povređeno pravo na poštovanje njegovog porodičnog života jer hrvatski sudovi nisu dovoljno obrazložili odluke kojima su odbili njegov zahtev za vraćanje dece na osnovu Haške konvencije.

Kako prenose hrvatski mediji, kancelarija predstavnice Hrvatske pred Sudom EU navodi da je otac pred hrvatskim sudovima tražio vraćanje svoje dece u Nemačku gde su s njim živela pre nego što ih je njihova majka odvela na letnji raspust u Hrvatsku i tamo nezakonito zadržala.

Iz kancelarije navode da je zagrebački Opštinski sud na osnovu poslednjeg redovnog boravišta dece primenio nemačko pravo prema kojem je u konkretnom slučaju starateljstvo nad decom imala isključivo majka, zbog čega ona nije mogla nezakonito da zadrži decu u Hrvatskoj u smislu Haške konvencije o građansko-pravnim aspektima međunarodne otmice dece. Stoga je sud odbio zahtjev podnositelja, navodi se u saopštenju.

Iz kancelarije navode da je podnositelj u žalbi prigovorio da su deca rođena u Hrvatskoj te da je po hrvatskom zakonu on automatski stekao starateljstvo koje nije mogao da izgubi samim činom preseljenja u Nemačku.

Evropski sud utvrdio je da je taj prigovor podnositelja bio ključan za utvrđivanje nezakonitosti zadržavanja dece u Hrvatskoj, dodaje se u saopštenju i dodaje da je Sud EU zbog toga zaključio da je podnositelju povređeno pravo na poštovanje porodičnog života.

Sud je ocu dosudio iznos od 11.000 evra na ime nematerijalne štete i još 1100 evra na ime troškova. Iz Evropskog suda navode da se ova presuda ne može tumačiti na način da se od Republike Hrvatske zahteva da sada vrati decu u Njemačku.

Kancelarija zastupnice naglašava da presuda još nije konačna i da će postati konačna ako nijedna od strana u postupku u roku od tri meseca od dana njene objave ne podnese zahtev za preispitivanje presude pred velikim većem.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track