HRVATSKA UVELA ZABRANU PRODAJE GASA STRANIM ZEMLJAMA: Priprema za moguću energetsku krizu!
Foto: Shutterstock

priprema za zimu

HRVATSKA UVELA ZABRANU PRODAJE GASA STRANIM ZEMLJAMA: Priprema za moguću energetsku krizu!

Hrvatska -

Hrvatska vlada odlučila je da se izbori sa očekivanom energetskom krizom zabranom prodaje gasa stranim zemljama. Naftnoj kompaniji Ina je naloženo da sav gas koji se crpi u Hrvatskoj proda samo državnoj energetskoj kompaniji HEP.

Hrvatsko elektrogospodarstvo (HEP) će zatim distribuirati gas komercijalnim kupcima i domaćinstvima. Gas koji se pumpa u Hrvatskoj će tako ostati kod kuće i tako će se hrvatska vlada boriti protiv moguće nestašice gasa ove zime, javila je Tanja Borčić Bernard za Radio Slovenija.

Ina mora prodati HEP-u sav gas koji će pumpati u Hrvatskoj, i to po 41 evro po megavat-satu, rekao je ministar privrede i energetike Davor Filipović. HEP će ga potom prodavati domaćinstvima, bolnicama, vrtićima i drugim ustanovama.

Dok većinski vlasnik Ine, mađarski MOL, tvrdi da gas sve vreme ostaje u Hrvatskoj, ministar Filipović kaže da su strane kompanije registrovale svoje filijale u Hrvatskoj, a zatim gas prodavale u inostranstvu iz profitnih razloga.

Hrvatska vlada je takođe naložila Ini da poveća proizvodnju prirodnog gasa za 10 odsto od 1. novembra do 31. marta. Problem je nastao jer čak 120.000 hrvatskih potrošača zbog velikog poskupljenja struje želi da privatnog snabdjevača zamijeni javnom mrežom.

U Zagrebu se ne boje šta o ovoj ideji misli MOL, koji ima upravljačka prava u Ini. Nakon nedavnog skandala o krađi novca ove naftne kompanije, mađarski vlasnici su smenili svoje rukovodstvo, a hrvatska vlada će zahtevati i promenu korporativnog upravljanja kompanije. Istovremeno su obavestili domaće kupce gasa da je i njihova odgovornost jer nisu na vreme obezbedili gas za kupce po nižoj prodajnoj ceni i sada ih hrvatska vlada spašava.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track