HRVATSKA BEZ 40 AMBASADORA I KONZULA: Zbog svađe Plenkovića i Milanovića hrvatska diplomatija na mukama!
Foto: EPA/Julien Warnand, Beta/Slavko Vukadin

prepirke se nastavljaju

HRVATSKA BEZ 40 AMBASADORA I KONZULA: Zbog svađe Plenkovića i Milanovića hrvatska diplomatija na mukama!

Hrvatska -

Hrvatska bez skoro 40 ambasadora zbog nesuglasica Milanovića i Plenkovića Plenković je neke od prethodnih Milanovićevih predloga nazvao neprihvatljivim Zbog nesuglasica predsednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, Hrvatska je mesecima bez nekoliko ambasadora i konzula sa punim ovlašćenjima.

Vlada šalje otpravnika poslova na upražnjena radna mesta u ambasadama, a Milanović upozorava diplomate da u ovom slučaju ne mogu da računaju na njegov potpis. Foto: EPA Vlada šalje otpravnika poslova na upražnjena radna mesta u ambasadama, a Milanović upozorava diplomate da u ovom slučaju ne mogu da računaju na njegov potpis. Foto: EPA „Onaj ko bude pristao da postane Plenkovićev lažni ambasador i prođe kao otpravnik poslova nikada neće biti ambasador jer neće dobiti moj potpis“, rekao je Milanović u utorak.

Prema njegovim riječima, premijer i vladajući HDZ šalju svoje ljude u ambasade na mjesto otpravnika poslova i time žele zaobići propise, ustavne obaveze i dužnosti.

„Ne nasedajte. Ko naseda ne može da kaže da nije upozoren. Onaj ko pristane da bude Plenkovićev lažni ambasador to radi sa punom svešću da manipuliše i vara zakon, i hoće. ne dobijem moj potpis“, rekao je Jasen Milanović.

Pitanje imenovanja ambasadora dugo je bilo predmet neslaganja između hrvatske vlade i predsednika zemlje, koji su odgovorni za slanje diplomata u inostranstvo. Prema hrvatskom ustavu, konačnu odluku o imenovanju i opozivu šefova diplomatskih misija u inostranstvu donosi predsednik Republike uz prethodni supotpis predsednika Vlade. Kandidate za ambasadorske pozicije predlaže Vlada uz konsultacije sa nadležnim odborom u Hrvatskom saboru.

Jedino pomirenje bilo je pre dve godine

Trenutno je kritična situacija za skoro 40 ambasadorskih ili generalnih konzulskih pozicija, upozorio je nedavno hrvatski list Večernji list. Između ostalog, još uvek ima nepopunjenih ambasadorskih mesta u Parizu, Vatikanu, Vilnjusu, a istekao je i četvorogodišnji mandat ambasadora u nekim drugim važnim zemljama ili organizacijama. Hrvatska trenutno nema ambasadora sa punim ovlašćenjima u Vašingtonu, Tokiju, Rimu, Londonu, Nju Delhiju, Dohi i Bratislavi, kao ni u NATO alijansi.

Jedini hrvatski diplomata oko koga su se Plenković i Milanović dogovorili pre više od dve godine je ambasador u Srbiji Hido Biščević. Od tada se nisu dogovorili ni za jedno drugo ime.

Plenković je neke od prethodnih Milanovićevih prijedloga nazvao neprihvatljivim, dok Milanović stalno ponavlja da želi spriječiti HDZ da zaplijeni sve što može. On je dodao da želi da rasporedi kandidate na način da se zna ko kome odgovara.

Milanovićev zahtev da se imenovanje ambasadora rasporedi između Pantovčaka i Banskih dvora, ili da predsednik zemlje i premijer biraju svako svoje ambasadore, Vlada je okarakterisala kao pokušaj predsednika da od ambasadora napravi nešto što ne bi trebalo da bude. , ili kao primer loše prakse da je to protivno ustavu. Ovim je predviđeno da premijer i predsednik zajednički odlučuju o spoljnoj politici.

Poslednje veće imenovanje ambasadora obavljeno je krajem 2018. ili početkom 2019. godine, kada je predsednica zemlje bila Kolinda Grabar Kitarović. U januaru 2019. hrvatski ambasador u Sloveniji Boris Grigić bio je među više od deset ambasadora koje je tada imenovala predsednica.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track