KO JE BILA ANKICA TUĐMAN: Zvali su je STUB porodice, a imenjakinja joj je došla glave, kad je otkrila njen tajni račun!
Foto: EPA/Hrvoje_Grgic

bila je prva dama hrvatske

KO JE BILA ANKICA TUĐMAN: Zvali su je STUB porodice, a imenjakinja joj je došla glave, kad je otkrila njen tajni račun!

Hrvatska -

Hrvatski mediji objavili su pod oznakom HITNO vest da je preminula Ankica Tuđman, supruga Franje Tuđmana prvog hrvatskog predsednika posle raspada Jugoslavije.

Zvali su je ženom iz senke, a za nju se vezivao i skandal, kada je njena imenjakinja Ankica, ali Lepej otkrila veliku količinu novca na njenom računu i sve to obelodanila.

Lepej je kao radnica Zagrebačke banke hrvatskoj javnosti otkrila da supruga tadašnjeg predsednika Franje Tuđamana, Ankica Tuđman, na računu u toj banci ima 210.000 nemačkih maraka i 15.000 dolara, koje Tuđman nije prijavio u imovinskoj karti

Ankica Tuđman
foto: EPA/HRVOJE GRGIC

Ankica je kako javljaju mediji preminula u 97 godini života, a nadživela je svog suprga Franju koji je preminuo krajem 1999. i sina Miroslava, inače bivšeg šefa hrvatske obaveštajne službe, koji je preminuo od posledica kornavirusa pre dve godine.

Ankica Tuđman, prema dostupnim podacima rođena je 1926. godine u Zagrebz u kome se školovala, sve dok nije otišla u partizane u proleće 1944 godine, gde je upoznala svog supruga Franju visokog oficira NOVPOJ, kasnije i generala Jugoslovenske armijee za koga se udala godinu dana kasnije u maju 1945. posle završetka rata.

Iz braka sa Franjom Tuđmanom koga je podržavala i kad je bio u nemilosti rodilo se troje dece Miroslav rođen 1946, Stjepan 1948 i ćerka Nevenka rođena 1951.

O Ankici Tuđman, maestralni zapis ostavio je i pokojni Denis Kuljiš, zagrebački novinar koji je ostavio maestralne opise hrvatskih političara 1990 tih godina. Kuljiš je za Ankicu Tuđman govorio da je stub porodice i o njoj ostavio sledeći zapis:

Ankica Tuđman
foto: EPA/HRVOJE GRGIC

"Ankica Tuđman, suzdržana i lukava žena, nije u svojoj autobiografiji navela glavne beogradske veze. Sin Miroslav bez političkog talenta

Pisac ove knjige upoznao je Ankicu Tuđman (1926.) kao lukavu i suzdržanu ženu, osobito nepovjerljivu prema novinarima. Iz njezinih očiju na trenutak bi se osetila blagost, a onda bi sevnula munja. Marljiva i s visokim mišljenjem o sebi:

“Bila sam zgodna mlada žena, s pomalo ljubomornim suprugom.”

Dugogodišnja radnica Ministarstva spoljnih poslova Jugoslavije koja je engleski jezik učila u Londonu i koja se osobito – kako sama daje na znanje – sviđala Krleži, ali posle njegove 70. godine kad ju je upoznao. “Često, u kafiću koji je bio unutar Ministarstva, kolegice s kojima sam bila na kafi znale su mi reći: ‘Kako te naši dečki gledaju’. Moj suprug nije bio klasični ljubomorni muž koji bi prigovarao ili zabranjivao, ali za to i nije imao razloga”, zapisala je Ankica.

Ankica Tuđman
foto: EPA

Bila je vođa porodice. Franjo Tuđman, zaokupljen istorijom i politikom, nije se stigao baviti takozvanim običnim stvarima, osim donekle unucima, ali se čini da Ankica u odnosu na decu nijesasvim kontrolisala zbivanja i da je prema njima bila i više nego roditeljski popustljiva. Ćerkai Nevenka udala se s osamnaest godina, sa još neszavršenomgimnazijom, za Srbina Stevana Košutića, komšiju u Nazorovoj ulici u Zagrebu, koji je živio kod tete Kate Roksandić. Otišla je u Zemun, gde je rodila dvoje dece i posle devet godina rastala se i vratila u roditeljsko gnezdo. Krleža ju je zaposlio u Leksikografskom zavodu.

Ankica Tuđman objavila je 2006. autobiografiju “Moj život s Francekom”, 670 stranica “debelu” knjigu, zanimljiv vremeplov, ali uskraćenu za ono što je isotrijsko najzanimljivije. To su njihova, odnosno njezina druženja s osobama iz ministarstva obrane i generalštaba JNA onoga doba.

Kurir.rs/A.Mlakar/Nacional.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track