VEČERNJI LIST: RUSI NAORUŽAVALI HRVATE U DEVEDESETIH: 16.000 tona oružja stiglo u Pulu i na Krk, sprovođena i obuka na S-300
Foto: Printscreen/YouTube

kršenje embarga

VEČERNJI LIST: RUSI NAORUŽAVALI HRVATE U DEVEDESETIH: 16.000 tona oružja stiglo u Pulu i na Krk, sprovođena i obuka na S-300

Hrvatska -

Hrvatska vojska je tokom rata u bivšoj Jugoslaviji 90-ih godina dobila naoružanje od Jeljcinove Rusije. Uprkos embargu, Hrvatskoj je, uz odobrenje Jeljcinove prozapadne Rusije stiglo 16.000 tona oružja u Puli i na Krk, piše zagrebački Večernji list.

Međutim, ne navodi se da li je oružje slato od strane državnih institucija, ili je reč o privatnim trgovcima oružjem.

Oružje je, navodi se, stizalo i iz Ukrajine, obuku u RH za borbene helikoptere sprovodili su Belorusi, a oni i Rusi zajedno obučavali su Hrvate na sistemu S-300. Obuku su obavljali i francuski Legionari, a u akcijama su ginuli i ukrajinski piloti.

Takođe, isti list piše da su hrvatski vojnici obučavani na raketnim sistemima S-300, a da su obuku vodili i Rusi i Belorusi.

Večernji navodi da su pripadnike vojske Hrvatske obučavali i francuski Legionari, kao i da su u akcijama život izgubili i ukrajinski piloti.

Podsećanja radi, rukovodstvo Hrvatske donelo je odluku da će izvršiti obuku ukrajinskih vojnika.

"Odluka je donesena. Budžet misije je oko sto miliona evra. Reč je o obuci, treningu, ne znači da će doći 100.000 vojnika pa onda ići u Ukrajinu. Tu nema ništa posebno. Hrvatska može ponuditi neka svoja specifična znanja u tome. To su ciljani doprinosi široj misiji", rekao je nedavno premijer Hrvatske Andrej Plenković tokom boravka u Briselu.

Sa druge strane, predsednih Hrvatske Zoran Milanović naveo je da je protiv te odluke i dodao da dok je on vrhovni komandant ukrajinski vojnici se neće obučavati u Hrvatskoj, dodavši da da bi to značilo dovođenje rata u Hrvatsku.

(Kurir.rs, Večernji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja