REKORDNA INFLACIJA U HRVATSKOJ U OKTOBRU: Najviše porasle cena hrane, pića, odeće i obuće
Foto: Shutterstock

13,2 odsto

REKORDNA INFLACIJA U HRVATSKOJ U OKTOBRU: Najviše porasle cena hrane, pića, odeće i obuće

Hrvatska -

Rekordna inflacija u Hrvatskoj u oktobru, na godišnjem nivou najviše su porasle cene hrane i pića Na mesečnom nivou najveće poskupljenje odeće i obuće

U Hrvatskoj su potrošačke cene u oktobru porasle za 13,2 odsto na godišnjem nivou, što je nova najveća vrednost od početka prikupljanja podataka. Najviše su, skoro za petinu, porasle cene hrane i bezalkoholnih pića na godišnjem nivou.

U restoranima i hotelima cene su porasle za 17,8 odsto na godišnjem nivou, u grupi stanovanje, voda, struja, gas i drugi energenti za 16,1 odsto, a cene nameštaja i opreme za dom 15,8 odsto.

Prevoz je skuplji za 11,5 odsto na godišnjem nivou, dok je u grupi raznih roba i usluga zabeležen rast cena od 10,7 odsto.

U oblasti rekreativnih i kulturnih delatnosti cene su povećane za 8,4 odsto, odeća i obuća za 6,6 odsto, alkoholna pića i duvanski proizvodi za 4,4 odsto, zdravstvene usluge za 3,5 odsto, obrazovanje za 2,3 odsto.

Na mesečnom nivou najviše su porasle cene, za 6,9 odsto, u grupi odeća i obuća. Cene u grupi stanovanje, voda, struja, gas i drugi energenti su od septembra do oktobra porasle za 2,8 odsto, dok su hrana i bezalkoholna pića poskupeli za jedan odsto.

U oktobru je najveći doprinos višoj inflaciji na godišnjem nivou dao rast cena u grupi hrana i bezalkoholna pića (5,11 procentnih poena), cena u grupi stanovanja, vode, struje, gasa i drugih energenata (2,72 pp). procentnih poena) i cene prevoza (1,69 procentnih poena).

Na godišnjem nivou cene su najviše porasle u energetici, za 19,9 odsto.

Do sada je najveća godišnja inflacija u Hrvatskoj zabeležena u septembru, kada je iznosila 12,8 odsto.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track