HRVATSKI SILOVATELJ PSA GODINAMA IZBEGAVA PRAVOSUĐE: Slučaj uskoro zastareva, a priča je sada dobila novi BIZARNI OBRT
Foto: Youtube prtscr / Emergency München, shutterstock

Lice s poternice

HRVATSKI SILOVATELJ PSA GODINAMA IZBEGAVA PRAVOSUĐE: Slučaj uskoro zastareva, a priča je sada dobila novi BIZARNI OBRT

Hrvatska -

Ivoru Ivaniševiću (46) sude zbog optužbi da je od 2009. do septembra 2015. godine na različitim lokacijama seksualno opštio sa svojim psom, ženkom rodezijskog goniča, nanoseći joj bol i patnju, te da godinama izbegava pravosuđe, prenosi Jutarnji list.

"Uvidom u evidenciju stranih diplomata Ministarstva spoljnih i evropskih poslova RH (OIKOS) utvrđeno je kako Ivor Ivanišević nije obavešten kao zaposlenik Kancelarije Evropskog parlamenta u RH i ne nalazi se u evidencijama stranog diplomatskog osoblja obaveštenog u RH pa prema tome ne uživa diplomatski imunitet na području RH", navodi se u saopštenju MVEP-a pristiglom na Opštinski kazneni sud u Zagrebu gde se vodi postupak protiv Ivora Ivaniševića (46), begunca s poternice zaposlenog, prema vlastitim tvrdnjama, u Evropskom parlamentu.

Optužnica zagrebačkog tužilaštva ga tereti da je seksualno zlostavljao jednog od svoja dva psa te usput razmenjivao zoofilske sklonosti u virtuelnom svetu, a optuženi begunac već godinama izbegava hrvatsko pravosuđe pronalazeći razne izgovore.

Inače, iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova takođe napominju da ako Ivanišević uživa imunitet na području Kraljevine Belgije kao zaposlenik Evropskog parlamenta, za tumačenje o kakvoj se vrsti imuniteta radi i uživa li osoba uopšte imunitet od krivičnog gonjenja, treba potražiti odgovor od nadležnih belgijskih organa, tačnije MVP Belgije. Sud konkretne odgovore od belgijskih službi, međutim, još uvek očekuje, a poslednje što je o Ivaniševiću stiglo u Upravu policije od Kancelarije Sirene Belgije je da on ima imunitet i da taj status onemogućava njihovim nadležnim organima postupanje i hapšenje.

Ovaj predmet sledeće godine u jesen zastareva i do sada su se na njemu izmenile četiri sudije. Prvostepena presuda, kojom je osuđen na godinu dana zatvora, na kraju je donesena u odsutnosti optuženika, koji je od samog početka suđenja izbegavao ročišta strahujući od medija pa je čak tražio i da se suđenje zatvori za javnost.

Internetski predatori

Podsetimo, Ivanišević je pao nakon što je u julu 2015. godine Uprava policije intenzivno radila na hvatanju internetskih predatora koji su seksualno iskorištavali decu. U lovu na pedofile istražitelji su se uspešno ubacili u forume na kojima se, preko TOR mreže, razmenjivala dečja pornografija, iskustva, ali i načini iskorištavanja dece.

Jedna od IP adresa s koje su ‘tekli‘ podaci, ali sa životinjama u eksplicitnim pozama, bila je sa zagrebačke Knežije gde je bila registrovana Ivaniševićeva firma. Policija mu je odmah banula na vrata, ali je preduzetnik bio u Belgiji sve do 22. septembra kada je uhapšen. U pretresu stana policija je pronašla dva totalno smušena i napaćena psa rase Rhodesian ridgeback (rodezijki gonič), od kojih je ženka Xai Xai Kima rođena 2008. imala stidnu oblast prepunu rana, dok je muški Irungu Ayaba rođen 2013. godine.

Osim rodezijskih goniča, optuženom je oduzeto i 111 DVD-a i CD-a, računar, dva telefona, memorijske kartice, a detaljnim pregledom je bačena sumnja da je koristio najmanje pet različitih emailova poput ‘mikabsex‘, ‘zg-seks-sad‘, ‘svrco‘, ‘club‘ ali i onaj sa svojim punim imenom i prezimenom te poslovnim mejlom firme. Gnusne razgovore na hrvatskom i engleskom, locirane u najmanje 34 prepiski, vodio je šaljući slike pasa u seksualnom klinču s nepoznatim muškarcima, slike fokusirane na polne organe, a bitan mu je bio i sadomazo odnos sa psima kao i igračke za te potrebe.

Pa tako jedan od ‘uhvaćenih‘ sadržaja s imejla ‘mikabsex‘, koji je razmenio s istomišljenikom, odnosno zoofilom imena ‘Vlada next‘, datira od 24. avgusta 2014. u četiri sata ujutro, a u kojem mu daje pregršt saveta kodnog imena ‘korištenje keruše‘.

Bespotrebna bol i patnja

Podignuta optužnica Ivaniševića tereti da je od 2009. do septembra 2015. na različitim adresama po Hrvatskoj, s ciljem zadovoljavanja svog seksualnog nagona te pristajući da psu nanese bespotrebnu bol i patnju, seksualno opštio sa svojom kujom kojoj je smanjivao vodu i hranu te kod nje proizvodio reflekse kako bi ona dozvoljavala fizičko maltretiranje.

Iz nalaza i mišljenja veterinarskog veštaka proizlazi da je ženka psa bila fizički i psihički zlostavljana. Osim što joj je uskraćivana hrana i voda, nanošene su joj i povrede tela koje su bile toliko jake da su trajno uticale na njen život i zdravlje.

Psihičko maltretiranje se, pak, ogledalo u tome da je nastojao kod nje "da postigne da prihvati fizičke povrede bez da se brani pa je, prema mišljenju veštaka, morala da bira između bolnih maltretiranja i smrti od dehidracije i gladi."

Na niz optužbi Ivanišević je, nakon hapšenja, bio bez reči. Odlučio je da se brani ćutnjom, a za loše zdravstveno stanje pasa odbacio je krivicu.

"Smatram da se psima stanje pogoršalo nakon što su poslani u prihvatilište. Ženka je lošeg uzgojnog stanja zbog lažne trudnoće, a oštećenja kože posledica su infekcija zbog višestrukih alergija", pravdao se Ivanišević koji je u remetinečkom pritvoru proveo tek dve nedelje. Bačenom sumnjom na Ivaniševića ostao je začuđen njegov prijatelj kojeg je upoznao pre više od 12 godina na jednoj Međunarodnoj izložbi pasa i s kojim je komunicirao preko imejla firme, ali i onog navedenog ‘svrco‘. Ispričao je da se na toj izložbi Ivanišević zainteresovao za rasu rodezijskog goniča, ali da iz njegovog ponašanja nije imao razloga da posumnja da zlostavlja svoje pse.

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track