OSUMNJIČENI ZA TRGOVINU LJUDIMA, HTELI DA USVOJE DECU IZ KONGA: Još nema optužnica za Hrvate uhapšene u Zambiji
Foto: Shutterstock

istražni postupak u toku

OSUMNJIČENI ZA TRGOVINU LJUDIMA, HTELI DA USVOJE DECU IZ KONGA: Još nema optužnica za Hrvate uhapšene u Zambiji

Hrvatska -

Tri nedelje nakon hapšenja osmorice hrvatskih državljana u Zambiji, koji su doputovali po usvojenu decu iz Konga, a osumnjičeni su za trgovinu ljudima, optužnica još nije podignuta.

Istražni postupak je još u toku, odnosno proverava se verodostojnost stranih dokumenata korišćenih u postupku usvojenja četvoro dece uzrasta od jedne i tri meseca do tri godine iz DR Konga.

Službenik Ambasade Republike Hrvatske u Pretoriji zadužen za konzularne poslove u tri navrata je posetio hrvatske državljane u pritvoru i uručio im hranu, lekove i druge potrepštine, potvrđeno je u Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova. Službenik ambasade se sastao i sa predstavnicima nadležnih organa Republike Zambije, kao i delegacijom EU u Lusaki.

Kako je Jutarnji list ranije pisao, zambijska policija dobila je dojavu da su 6. decembra trojica belaca rezervisala sobe u pansionu u Ndoli, nakon čega su imigracioni službenici uz pomoć policije pratili osumnjičene, koji su bili sa decom kongoanskog porekla.

Oni su uhapšeni dan kasnije na međunarodnom aerodromu, a preliminarni rezultati istrage pokazuju da dokumenti o usvajanju koje je izdao Kongo nisu autentični.

„Ambasada ne može da se meša u pravne postupke koje vodi druga država“

MVEP tvrdi da su u Ambasadi Hrvatske u Pretoriji reagovali "promptno i samoinicijativno" i od visokog predstavnika Zambije zatražili zvaničnu potvrdu o hapšenju, kao i informaciju o radnjama nadležnih organa Republike Zambije. diplomatskim putem. Ambasada je 13. decembra dobila usmenu potvrdu o hapšenju i pritvaranju hrvatskih državljana.

„Ambasada se ne može mešati u sudske postupke koje vodi druga država, ali je preko nadležnih organa Republike Zambije zatraženo da se prema pritvorenim hrvatskim državljanima postupa humano, da se poštuje njihovo dostojanstvo, da im se u slučaju potrebe obezbedi uz medicinsku pomoć, da budu pregledani na jeziku koji razumeju i da se bez obzira na težinu krivičnog dela za koje su osumnjičeni njihova krivica ne pretpostavlja“, kaže MVPEI.

(Kurir.rs/Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track