HRVATSKA TAČNO U PONOĆ ZAVRŠAVA PLAĆANJE U KUNAMA: Od nedelje plaćanje smao u evrima, a ovo je novina na bankomatima
Foto: Shutterstock

Kraj jednog perioda

HRVATSKA TAČNO U PONOĆ ZAVRŠAVA PLAĆANJE U KUNAMA: Od nedelje plaćanje smao u evrima, a ovo je novina na bankomatima

Hrvatska -

Period dvojnog opticaja kuna i evra završava se u subotu u ponoć što znači da se od nedelje u Hrvatskoj može plaćati samo u evrima.

Period dvojnog opticaja počeo je s uvođenjem evra 1. januara i traje do 14. januara. Prvih 14 dana nove godine omogućeno je plaćanje i kunama i evrima, a po pravilu kusur se vraćao samo u evrima.

Ako i nakon subote građani budu imali kuna, mogu da ih zamene do kraja 2023. u svim bankama, poslovnicama Hrvatske pošte i Fine, a od 1. januara 2024. u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB), piše Index.

U skladu sa Zakonom o uvođenju evra kao službene valute u Republici Hrvatskoj banke, Hrvatska pošta i Fina svim potrošačima će u roku od 12 meseci od dana uvođenja evra, to jest od 1. januara 2023. do 31. decembra 2023., menjati gotov novac kune za gotov novac evra po fiksnom kursu konverzije (1 euro = 7.53450 kuna).

kuna, evro
foto: Shutterstock

U tom se periodu zamena sprovodi bez naknade, a u jednoj transakciji može se zameniti najviše 100 novčanica i 100 kovanica kuna, napomenuli su iz HNB-a.

HNB počinje menjati gotov novac kune za gotov novac evra 1. januara 2024., bez naknade, po fiksnom kursu konverzije, i to kovanice kune, uključujući lipe, do 31. decembra 2025., a novčanice kune bez vremenskog ograničenja.

Velika promena na bankomatima

Na snagu će ovoga vikenda stupiti i velika promena na bankomatima. Naime, završava jednomesečni period kada se gotovina mogla podizati na bankomatima svih banaka bez naknade.

Dogovorom HNB-a i poslovnih banaka, omogućeno je da od 15. decembra 2022. do 15. januara 2023. svi građani, bez obzira na to čiji su klijenti, mogu podizati novac na svim bankomatima, bez plaćanja naknade.

Od 15. januara 2023. trebali bi biti u funkcijisvi bankomati koji privremeno nisu radili zbog uvođenja evra.

Kurir.rs/Klix.ba/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track