Najnovije vesti

ŠUGA U SPLITSKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI: Roditelji upozoreni da će bolest kod deteta prepoznati po JAKOM SVRABU I OSIPU
Foto: Shutterstock

UŽAS

ŠUGA U SPLITSKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI: Roditelji upozoreni da će bolest kod deteta prepoznati po JAKOM SVRABU I OSIPU

Hrvatska

Osnovna škola Sućidar objavila je da se kod nekoliko učenika pojavila šuga, odnosno kožna bolest praćena snažnim svrabom i crvenilom na koži. Bolest uzrokuje grinja, mali parazit nevidljiv oku, koji se vrlo lako prenosi fizičkim kontaktom s čoveka na čoveka ili preko zaražene odeće, peškira ili posteljine.

Iz škole upozoravaju roditelje da će bolest, ako se pojavi, kod svog deteta prepoznati po jakom svrabu nakon čega će se pojaviti crveni osip na mestima grebanja i češanja. Osećaj svraba pojačava se po noći i u toplijem prostoru, pa se bolest po tome može prepoznati i pre izbijanja osipa, ako se dete češe dok spava.

- Molimo vas, ukoliko kod svog deteta uočite stalno češanje i grebanje koja ne prestaje, odmah kontaktirajte svoga lekara i ne šaljete dete u školu dok ne proverite da li se radi o šugi. Lekar će propisati potreban lek i objasniti što sve treba da učinite kako bi bolest bila izlečena - poručili su iz škole.

"Upozorite dete da ne oblači odeću drugih učenika"

U slučaju oboljenja dete ne treba dolaziti u školu sve dok traje mogućnost prenosa bolesti na ostale učenike. Isto važi i za braću i sestre jer ukoliko jedan član porodice dobije svrab postoji velika verovatnoća pojave i kod ostalih članova porodice.

- Molimo vas takođe da upozoravate svoje dete da ne oblači odeću drugih učenika (npr. jakne) i da što manje koristi stvari drugih učenika, izbegava fizičke kontakte (hvatanje za ruke, doticanje ramena, glave i sl.) i redovito pere ruke. Škola provodi redovne mere dezinfekcije školskih prostora i radnih površina učenika - piše u obaveštenju.

Napominju i da nema mesta velikoj zabrinutosti, ali da je važno prepoznati ovu bolest ako se pojavi i preduzeti sve kako bi se smanjio broj obolelih.

(Kurir.rs/Index.hr)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja