ZAGREBAČKI NABISKUP BOZANIĆ DOBIO NASLEDNIKA: Katolička crkva tačno u podne saopštava važnu vest!
Foto: Profimedia

PROMENA NA KAPTOLU

ZAGREBAČKI NABISKUP BOZANIĆ DOBIO NASLEDNIKA: Katolička crkva tačno u podne saopštava važnu vest!

Hrvatska -

Kako HRT nezvanično saznaje novi zagrebački nadbiskup postaće monsinjor Dražen Kutleša. On je do sada bio splitsko-dalmatinski biskup, a naslediće Josipa Bozanića.

Službena potvrda ove vesti iz crkvenih krugova očekuje se oko podneva.

Monsinjor Dražen Kutleša, koji je prošle godine u oktobru izabran za predsednika HBK-a na petogodišnji mandat, trebao bi 73-godišnjeg Bozanića na čelu Zagrebačke nadbiskupije naslediće kada Bozanić napuni 75 godina.

Splitsko-makarski nadbiskup i predsednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Dražen Kutleša službeno bi u podne trebao biti imenovan nadbiskupom koadjutora Zagrebačke nadbiskupije i time naslednikom Josipa Bozanića.

Prema pisanju medija, monsinjora Kutlešu papa Franjo odabrao je nadbiskupa koadjutora tokom proesa u sklopu kojega se poverljivo ispituje kandidate, a papa ih na kraju odobrava i potvrđuje u Vatikanu.

Iz biografije monsinjora Dražena Kutleše

Dražen Kutleša za splitsko-makarskog nadbiskupa izabran je 11. jula 2020., a u službu je stupio 13. maja 2022. Rođen je u Tomislavgradu 25. septembra 1968. Posle osnovne škole koju je pohađao u Prisoju išao je u semenište i završio Klasičnu gimnaziju Ruđer Bošković u Dubrovniku 1987.

Završio je filozofsko-teološke studije na Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi u Sarajevu na kojoj je 1993. diplomirao. Godine 1994. postigao je bakalaureat pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Zagrebu.

Za sveštenika Mostarsko-duvanjske biskupije zaređen je 29. juna1993. u Prisoju. Godine 1995. upisao je poslediplomski studije kanonskoga prava na Papinskom sveučilištu Urbaniana u Rimu gde je magistrirao 1997. i doktorirao 2001. Od 1993. do 1995. bio je župni vikar u mostarskoj katedrali i katehist u srednjim školama. Od 1998. do 2006. vršio je službu vicekancelara u biskupijskoj kuriji, župnog upravitelja u Grudama, predavača kanonskog prava na Teološkom institutu u Mostaru te člana zbora savetnika i svešteničkog veća.

Papa Benedikt XVI. imenovao ga je 17. listopada 2011. za biskupa koadjutora Porečke i Pulske biskupije. Biskupsko posvećenje primio je 10. decembra 2011. u Eufrazijevoj bazilici u Poreču.

Kurir.rs/HRT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track