KAD DOĐETE U ZAGREB, OBIČAJ JE DA UHVATITE ZAGORKU ZA GRUDI: Popularni hrvatski putopisac snimio TV emisiju pa izazvao SKANDAL
Foto: Printscreen HTV/Jutarnji list

TREBALO JE DA BUD EŠALA

KAD DOĐETE U ZAGREB, OBIČAJ JE DA UHVATITE ZAGORKU ZA GRUDI: Popularni hrvatski putopisac snimio TV emisiju pa izazvao SKANDAL

Hrvatska -

Na Hrvatskoj televiziji prikazana je emisija "Turistički vodič" autora Borisa Veličana, ali ono što je trebala biti lepršava i zabavna posveta Zagrebu i jednoj od njezinih najpoznatijih stanovnica - Mariji Jurić Zagorki - pretvorilo se u još jednu priču o neznanju, nerazumevanju i mizoginiji, piše Jutarnji list.

Naime, Veličan, koji je inače proputovao pola sveta i tome snimao dokumentarce, sad je odlučio strancima pokazati Hrvatsku, u emisiji je izneo niz, recimo to tako, upitnih podataka, među kojima se svakako ističe i onaj da je u Zagrebu običaj da se uhvati za grudi kip Marije Jurić Zagorke u Tkalčićevoj ulici, posle čega će vam se ispuniti želja. Iako se radilo o šali, mnogi su je ocenili krajnje neprimerenom.

Odmah su reagovali iz Memorijalnog centra Marija Jurić Zagorka, koji su naveli da su "šokirani" emisijom i njenom najavom.

"Moramo priznati da smo još uvek u šoku zbog emisije Turistički vodič. Naime, za sve koji su propustili najave po medijima ili samo emitovanje, prva epizoda zove se "Grudi Marije Jurić Zagorke i zatvorske lignje". U njoj putopisac, koji je sada preuzeo ulogu turističkog vodiča, Boris Veličan govori kako je javni Zagorkin spomenik u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici potrebno uhvatiti za grudi da bi se prolazniku ispunila želja! U istom tonu objavljena je i najava same epizode na mrežnim stranicama HRT-a. Istina, on navodi i kako je taj "običaj" ipak poznat samo njemu, kao idejnom tvorcu zabavne emisije koja se diči dokumentarnim formatom, međutim, moramo priznati da ovakva vrsta izjava nije ni najmanje zabavna, već ponižavajuća. Ponižavajuća je za sve žene, ponižavajuća je za Zagorku koja se celi svoj život borila za ljudska i ženska prava, za ravnopravnost, za poštovanje! Molimo za uklanjanje sramotnog sadržaja s mrežnih servisa nacionalne televizije i zahtijevamo izvinjenje" poručuju iz Memorijalnog centra Marija Jurić Zagorka.

O emisiji su se oglasili i iz Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske koji emisiju smatraju uvredljivom za njihovu struku.

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track