DOBIO STIPENDIJU SA NAMEŠTENIM OCENAMA: Mlađi sin predsednika Hrvatske od Grada Zagreba primaće 358 evra mesečno
Foto: EPA Boris Pejović

ponovo na udaru janvnosti

DOBIO STIPENDIJU SA NAMEŠTENIM OCENAMA: Mlađi sin predsednika Hrvatske od Grada Zagreba primaće 358 evra mesečno

Hrvatska -

Mlađi sin predsednika Zorana Milanovića, kom su pre manje od godinu dana nakon zaključivanja podignute dve ocene, dobio je stipendiju Grada Zagreba za izvrsnost.

Marko Milanović, koji je u međuvremenu postao punoletan i sad je maturant Klasične gimnazije, 75. je na rang listi za dodelu stipendije za izvrsnost Grada Zagreba za školsku godinu 2022./2023.

Lista je utvrđena 20. januara ove godine, a stipendiju je dobilo 180 učenika. Mesečna stipendija iznosi 2700 kuna neto, odnosno 358 eura mesečno.

Uslov za stipendiju jeste da je učenik završio prethodne razrede srednje škole s odličnim uspehom. U obzir se uzima prosek ocjena u školi, što znači da su se Milanovićevu sinu za dodelu stipendije računale ocene iz afere s podizanjem ocena. Uz školski uspeh, vrednuju se i izvannastavne aktivnosti u jednom od nastavnih predmeta u području nauke, umjetnosti ili sporta. Računaju se učestvovanja i nagrade na državnim, međunarodnim i svetskim takmičenjima, a Milanovićev mlađi sin bavi se, podsetimo, hrvanjem.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Afera s podizanjem ocena izbila je nakon što se otkrilo da su Milanovićevom sinu u Klasičnoj gimnaziji podignute ocene pošto su već bile zaključene, i to nakon intervencije prve dame Sanje Musić Milanović.

Ona je, naime, ravnateljici poslala mejl u kojem se žalila na rad profesorke iz matematike. Marku Milanoviću potom su podignute dve ocene, iz matematike i likovnog, pa je umesto dve zaključene četvorke ipak dobio petice za kraj godine, zbog čega je nastavnu godinu završio s prosekom 5.0.

O aferi je istragu sprovodila i policija po nalogu USKOK-a, objavio je krajem avgusta Jutarnji list, ali nije objavljeno koji je epilog.

Direktorka škole Zdravka Martinić-Jerčić uručila je opomenu pred otkaz nastavnici matematike koja je javno izjavila da je nakon nastavne godine pod njenim pritiskom promenila zaključne ocene za sedmoro učenika, među kojima i mlađem sinu Sanje Musić Milanović i Zorana Milanovića. Odluku o opomeni naknadno je poništio školski odbor.

"Marko prima više stipendija"

Predsednik Hrvatske je povodom pisanja medija rekao da je njegov sin vrhunski sportista i da prima nekoliko stipendija.

(Kurir.rs/Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track