HRVATI ŠAMPIONI EVROPE: Građani Hrvatske zvanično najdeblji u Evropskoj uniji, preko 65 posto odraslih ima prekomernu telesnu masu
Foto: Shutterstock

rezultat okruženja

HRVATI ŠAMPIONI EVROPE: Građani Hrvatske zvanično najdeblji u Evropskoj uniji, preko 65 posto odraslih ima prekomernu telesnu masu

Hrvatska -

Hrvatski građani najdeblji su u Evropskoj uniji, a lečenje bolesti povezanih s debljinom košta godišnje 1.7 milijardi evra, istaknuto je na 7. konferenciji o debljini u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

"Oko 35 posto dece i 65 posto odraslih u Hrvatskoj ima prekomernu telesnu masu i debljinu. Deca su na visokom petom mestu, dok su nam odrasli prvaci Europe, kako muškarci tako i žene", izjavila je uoči konferencije Sanja Musić Milanović, voditeljka Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Iznijela je i podatak da je u 2019. čak 2.7 posto BDP-a potrošeno na bolesti vezane uz debljinu.

"To je 1.71 milijardu eura. Ako nastavimo ovako, 2060. odlazit će 3.5 posto BDP-a, oko 5.8 milijardi eura trošit ćemo na nešto što je preventabilno", upozorila je Musić Milanović.

Ustvrdila je i da je debljina rezultat okruženja u kojemu živimo i koje nas tera na to da više unosimo, a manje trošimo energije.

(Kurir.rs/Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track