U KARLOVCU UNIŠTENE 164 KUĆE: Sava i Una u opadanju, ali poplave napravile veliku štetu, najteže u Petrinji
Foto: Beta Damir Sencar

borba sa vodenim talasom

U KARLOVCU UNIŠTENE 164 KUĆE: Sava i Una u opadanju, ali poplave napravile veliku štetu, najteže u Petrinji

Hrvatska -

Nakon višednevne strepnje i straha, stanovnici naselja u slivu reka Save i Une na području Sisačko-moslavačke županije prenocćili su mirnije, jer vodostaj reka opada ili stagnira.

Najviši vodeni talas Save prolazi kroz Sisak bez većih posledica. Iako vodostaj Save u Crnojcu kod Siska već satima stagnira na 790 centimetara, uzvodno kod Dubrovčaka i nizvodno kod Jasenovca opada.

Porast vodostaja Kupe kod Farkašića je usporen, a očekuje se skori pad. Međutim, još nema opuštanja pripadnika svih dežurnih službi u petrinskom kraju, pa se nastavlja jačanje nasipa.

U Pounju je situacija znatno bolja, jer je vodostaj Une tokom celog toka u opadanju.

U Hrvatskoj Kostajnici je u petak u 20 sati vodostaj iznosio 408 centimetara, što znači da je opao za čak 90 centimetara od najvišeg vodostaja prije dva dana. Voda se povukla sa ulica, pa su sve službe sada angažovane na ispumpavanju vode iz podruma.

Vodostaj se smanjuje uzvodno kod Dobratina i Struge Banske, ali i nizvodno kod Hrvatske Dubice.

Hrvatska, Karlovac, poplava
foto: Beta Damir Sencar

U Karlovcu su uništene 164 kuće, pojavile su se sleganje na putevima

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić javio je u petak da su u poplavama oštećene 164 kuće i da su putevi potopljeni na tri mesta, a očekuje da će se Kupa do nedelje povući sa saobraćajnica.

Mandić kaže da su putevi ulegnuli zbog proboja i da uzrok nije kvar na sistemu za odvodnjavanje i vodovod.

Slijeganja su zabilježena u Rakovačkom kotaru, u Drežniku i Zvijezdi, a ova potonja je već sanirana.

Vodostaj Korane je u petak u 19 časova iznosio 768 centimetara, a na snazi su vanredne mere odbrane od poplava. Vodostaj Kupe je u isto vreme iznosio 751 centimetar

Petrinja: Situacija je ozbiljna, ali je pod kontrolom

Kako javlja HRT, situacija u Petrinji je ozbiljna, ali je pod kontrolom. Pripadnici jedinice Tigar nastavljaju sa bacanjem džakova sa peskom za jačanje nasipa na lokaciji Krnica u petrinjskom kraju, koja je najkritičnija tačka na ovom području.

– Poslednja četiri dana činili smo sve da Grad ne bude ugrožen. Na području Krnjice jačamo boks barijere kako bismo spriječili incident, rekao je Željko Tonković, načelnik Štaba civilne zaštite grada Petrinje.

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track