SMILJANA KRVNIČKI UBILA SESTRU, PA TELO STRPALA U ZAMRZIVAČ: Uhapšena kada je razrešen zločin, a sada izlazi na slobodu!
Foto: Profimedia/Youtube

SMILJANA KRVNIČKI UBILA SESTRU, PA TELO STRPALA U ZAMRZIVAČ: Uhapšena kada je razrešen zločin, a sada izlazi na slobodu!

Hrvatska -

Smiljani Srnec, koja je ubila sestru i držala njeno telo u zamrzivaču 19 godina, privremeno je prekinuta kazna, i ona je danas izašla iz zatvora u Hrvatskoj.

"Sudija u Slavonskom Brodu odlučila je da obustavi izdržavanje kazne zatvora. Takva odluka je doneta zbog pogoršanja hronične bolesti zatvorenika, koja se ne može lečiti u okviru zatvorskog sistema. To je zakonski razlog. O suspenziji je odlučeno. na 3 mjeseca, do 12. decembra“, rekao je zamjenik glasnogovornika Županijskog suda u Slavonskom Brodu Mile Soldo.

U obrazloženju se navodi da će u KBC Zagreb biti operativni zahvat, dodao je on.

Na pitanje da li je to uobičajena praksa, zamenik portparola suda je rekao da su to retki slučajevi, ali da postoje.

Smiljana Srnec
foto: Facebook/Printscreen

"Ovde je ključna stvar da nije dovoljno da zatvorenik ima bolest ili pogoršanje bolesti, već mora biti ispunjen uslov da se takva bolest ne može lečiti u okviru zatvorskog sistema. U ovom slučaju zatvorska bolnica dao je mišljenje da se ovakvo pogoršanje bolesti ne može lečiti u okviru zatvorskog sistema", rekao je on.

On je dodao da je operacija zakazana za 18. septembar.

Kako kaže, "utvrđeno je da se mora javljati jednom nedeljno u Policijsku stanicu Čakovec i jednom sedmično u Probacioni ured u Varaždinu. U suprotnom, utvrđeno je da mora boraviti na adresi prebivališta koju je imala prije odlaska u izdržava kaznu“, dodaje Soldo.

Podsećamo, Srnec je 2020. godine osuđena na 15 godina zatvora, a Vrhovni sud je potvrdio zatvorsku kaznu 2021. godine.

"Vrhovni sud je doneo presudu kojom je odbio žalbu okrivljenog i potvrdio prvostepenu presudu Županijskog suda u Varaždinu. Time je donesena presuda kojom je okrivljena oglašena krivom za krivično delo ubistvo i osuđena na 15 (petnaest) godina zatvora. U kaznu joj je uračunato izdržano vreme u istražnom zatvoru u kome se optužena nalazila od 16.02.2019.

Optužena je osuđena za ubistvo svoje sestre. Zločin je počinjen pre 20 godina u porodičnoj kući. Tupim, tvrdim predmetom zadala je nekoliko udaraca u glavu sestre koja je ležala. Od zadobijenih povreda, žrtva je odmah preminula.

Smiljana Srnec
foto: Profimedia

Telo je dugi niz godina bilo skriveno zamrznuto u sanduku u kući okrivljene i prekriveno vrećama smrznute hrane. Zatim je telo umotano u plastične kese stavila u sanduk. Poklopac zamrzivača je bio zalepljen tako da niko nije mogao lako da otvori sanduk. Zamrzivač nije korišćen u domaćinstvu, iako je ostao uključen 19 godina.

Vrhovni sud Hrvatske smatra da je kazna zatvora od 15 godina ona vrsta i mera kazne koja najviše odgovara svrsi kazne. Ovo je najviša propisana kazna za krivično delo ubistvo prema Krivičnom zakoniku u vreme izvršenja dela. Optužena je majka troje dece, od kojih su dvoje maloletna. Međutim, ova okolnost nema smisla za odmeravanje kazne, jer preovladavaju utvrđene otežavajuće okolnosti.

Otežavajuća okolnost je prethodna osuđivanost (za krivično delo davanje lažnog iskaza) i činjenica da je skoro dvadeset godina skrivala sudbinu oštećene, navodeći da je njena sestra u inostranstvu. Delo je izvršila sa najvišim stepenom krivice – sa direktnim umišljajem, u stanju punog sažaljenja i svesti o protivpravnosti. Svoje roditelje i rođake je dugo držala u mraku o sudbini žrtve. Ovo krivičnom delu daje zaista posebnu težinu i gnusan karakter. Visok stepen kriminaliteta proizilazi iz činjenice da su žrtvi nanete smrtonosne povrede glave dok je bila u mirovanju.

(Kurir.rs/Index)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja