SRBIN DARKO IZVEO NEVEROVATNU PREVARU U ZAGREBU: Stavio silikonsku masku i prerušio se u biznismena, nasamario i POLICIJU
Foto: Shutterstock

SRBIN DARKO IZVEO NEVEROVATNU PREVARU U ZAGREBU: Stavio silikonsku masku i prerušio se u biznismena, nasamario i POLICIJU

Hrvatska -

Pakračanin sa zagrebačkom adresom Darko Kljaić (64) iza sebe ima impresivan opus krivičnih dela, presuda i boravaka u zatvoru. Zbog poslednje u nizu osuđujuće mahinacije, kojom je pokušao na vrlo inovativan način - krađom identiteta i transformacijom izgleda sa silikonskom maskom - da se domogne više od 1,5 miliona evra, Kljaić je osuđen na dve godine i dva meseca zatvora.

Iako je priznao delo koji je počinio dok mu je na snazi bila poternica glinskog zatvora, sve je te poteze, sudeći prema odbrani, svalio na svoje loše zdravlje, na strah od starosti i tvrdnje da je pre 35 godina dobio otkaz na poslu jer je Srbin iako je rođen u Hrvatskoj i ima hrvatsko državljanstvo.

"Već duže vreme u teškoj sam materijalnoj situaciji. Loše sam po pitanju zdravlja i 64 su mi godine. Uspaničio sam se za svoju starost i to je razlog zbog kojeg sam počinio ta krivična dela. Zapravo, nisam ih hteo učiniti u ovom opsegu, nego manjem, kako bih se osigurao za starost. Pokušao sam da dignem 18 do 19 miliona kuna, ali mi je bilo dovoljno oko 50.000 kuna. Do 90-ih sam radio i dobio otkaz jer sam Srbin. Iako sam rođen u Hrvatskoj i imam hrvatsko državljanstvo, roditelji su mi srpske nacionalnosti, pa sam se i ja tako izjašnjavao jer sam smatrao to normalnim", uveravao je sud Kljaić.

A na daljnje upite suda naveo je i da je bio prisiljen varati, međutim, detalje je odbio otkriti ističući kako se boji za sebe i za život svog sina.

Do ove presude Kljaić je u poslednjih šest godina čak sedam puta pravosnažno osuđen zbog prevara i jedne u sklopu zločinačkog udruženja, te su mu sve presude objedinjene troipogodišnjom kaznom. Svim je tim prevarama zgrtao stotine hiljada kuna, a strah od siromaštva pod stare dane kod njega ne jenjava.

Istraga je pokazala da Kljaić poseduje vrlo zavidne organizacione veštine, isplanirane do najsitnijih detalja. Uložio je znatan trud da se domogne svih podataka preduzetnika Damira H., kojeg nije poznavao i koji je tog trenutka bio na drugom kraju sveta, ali je očito dobro znao da mu je bankovni račun "težak". Plan je pokrenuo 2019, kada je, na neutvrđen način, došao do podataka i fotografije odabrane mete, Damira H., u kojeg se vrlo lako prerušio.

Nabavio je silikonsku masku i sočiva, pa je, glumeći Damira H, prvo odšetao u II Policijsku stanicu u Zagrebu te prijavio gubitak lične karte, pasoša i vozačke dozvole. Policajci nisu posumnjali na prevaru, pa su mu izdali potvrdu s kojom je već sutradan, 23. aprila 2019., otišao u Sektor upravnih poslova kako bi dobio dokumente na ime Damira H. Pritom s lica nije skidao masku.

S dokumentima koje je dobio u žurnom postupku otišao je u poslovnicu Zagrebačke banke te na šalteru kao Damir H. zatražio isplatu 1,2 miliona evra i milion kuna. Bankarskoj službenici predočio je lažni pasoš, a ona je odlično reagovala kontaktiravši ličnu bankarku pravog Damira H., visine gotovo dva metra. Ubrzo su shvatile da je u poslovnici varalica visoka oko 160 cm. Policija se odmah digla na noge i uhapsila maskiranog Kljaića, koji je, nakon provedena četiri sata pod vrućom maskom, u policijskoj stanici izustio: Ja nisam Damir H., nego Darko Kljaić!"

Zanimljivo je da je upravni referent koji je obrađivao Kljaićev zahtev za izdavanje pasoša na tuđe ime uočio da je bio neuredan i belih ruku, a kad mu je ukazao na to da se poprilično promenio gledajući njegove pređašnje fotografije, varalica je prokomentarisao: "Čujte, ja sam jako bolestan".

I upravo zbog tog "očitog" bolesnog stanja, od prevaranta nije tog puta uzeo papilarne linije obe ruke, zadovoljivši se pređašnjim. I drugi u tom lancu držali su ga, kako se ispostavilo, zbog bolesti na distanci.

Datuma kad mu je poništen pasoš mimo njegovog znanja, Damir H. sećaće se zauvek jer je tih dana s porodicom bio na proputovanju po Tajlandu i Kambodži.

"Nakon povratka iz Kambodže u Tajland bio mi je zabranjen ulazak. Moja porodica i prijatelji su prošli, a ja sam zapeo na tom tranzitnom letu. Policija mi je rekla da mi je Interpol suspendovao pasoš. Pokazali su mi rešenje Interpola na aerodromu u Bangkoku i da mi je pasoš nevažeći. Nije mi bilo ništa jasno. Hteli su da me deportuju u Kambodžu, ali sam odbijao. Uveče istog dana zvala me lična bankarka iz Zagreba i pitala me gde sam. Odgovorio sam joj da sam na Tajlandu, ali nije mi rekla ništa konkretno o problemu.

Kad sam napokon uspeo da dođem do Hrvatske, dočekala me poruka da se javim u Hajncelovu. Inspektor mi je objasnio šta se dogodilo, pokazao mi masku koju je nosio počinilac i koja je jako ličila na mene. Ostao sam šokiran. Ni danas mi nije jasno kako je neko mogao da izda dokumenta bez ikakve provere identiteta i kako se došlo do broja moje vozačke koju nikad nikome nisam davao", ispričao je istražiteljima Damir H., kojeg je cela ta neugodnost stajala 2.500 evra zbog troškova nove avionske karte i hotela.

Radnica banke na čiji je šalter došao prevarant kako bi podigao više od 1,2 miliona evra i pet miliona kuna brzo je posumnjala u iskrene namere klijenta koji na licu, možda, nosi masku. Nazvala je njegovu bankarku i potvrdila sumnje. No, prevarant im je uporno ponavljao da je on Damir H. i da ne vidi u čemu je problem. Bio je, kako su, među ostalim, opisali službenici banke, izrazito znojan i neugodnog mirisa, a oči su mu bile smežurane i natečene dok su mu ruke bile bele kao da su posute brašnom.

(Kurir.rs/Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track