NA OTETOM BRODU I HRVATI? Huti nakon otmice tankera u Crvenom moru zapretili NOVIM NAPADIMA
Foto: EPA/ Yahya Arhab, Printscreen

novi detalji

NA OTETOM BRODU I HRVATI? Huti nakon otmice tankera u Crvenom moru zapretili NOVIM NAPADIMA

Hrvatska -

Izrael je u nedelju objavio da su jemenski Huti zaplenili britanski teretni brod kojim upravlja japanska kompanija.

Kabinet premijera Benjamina Hetanjahua optužio je Iran da stoji iza zaplene broda i dodao da će to imati posledice po međunarodnu pomorsku bezbednost.

Huti, pobunjenička grupa bliska Teheranu, napada Izrael raketama dugog dometa i dronovima u znak solidarnosti s palestinskim militantnim pokretom Hamas.

Vođa Huta je prošle nedelje najavio da će njihove snage i dalje napadati Izrael i da bi mete mogli da postanu i izraelski brodovi u Crvenom moru i tesnacu Bab el Mandeb.

Izrael tvrdi da brod nije u vlasništvu niti pod kontrolom Izraela i da na njemu nema izraelskih državljana. HRT nezvanično navodi da bi među 25 članova posade moglo biti i državljana Hrvatske, Bugarske, Ukrajine, Filipina i Meksika.

Huti su nakon zaplene broda ponovili da će ciljati svaki brod povezan s Izraelom.

Jahja Sarija, portparol militanata, rekao je da je to odgovor na izraelsko-američku agresiju i da to podrazumeva samo brodove koji plove pod izraelskom zastavom ili kojima upravljaju izraelske kompanije. Sarija je pozvao države da ne dopuste svojim državljanima da rade na tim brodovima i da prekinu saradnju sa njima.

(Kurir.rs/Večernji)

Bonus video:

03:36

3.500 PRIPADNIKA ISISA DOŠLO JE NA TERITORIJU EVROPE! ZNATE LI DA SU TO RADIKALNI ISLAMISTI? Tomić: A Huti su eksponencija, pravi proksi ratnici Irana!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track