MARKO NEVEROVATNIM POTEZOM ZAUSTAVIO TERETNI VOZ OD 2.000 TONA Mašinovođa ostao u čudu: "Mislim da nije ni svestan šta je uradio"
Foto: Shutterstock

MARKO NEVEROVATNIM POTEZOM ZAUSTAVIO TERETNI VOZ OD 2.000 TONA Mašinovođa ostao u čudu: "Mislim da nije ni svestan šta je uradio"

Hrvatska -

Ime Marka Lončarevića trebalo bi biti uklesano na ploči železničke stanice u Dugom Selu, kao i u brošuri Hrvatskih železnica, ali i ući u obrazovni program Tehničkih škola.

Jer reč je o bivšem manevristi koji je u utorak oko 23.20 sati odmah po dolasku teretnog voza 48911 na prugu iz smera Koprivnice, učinio hvale vredan i hrabar potez i sprečio ogromnu katastrofu. Čim je video da voz, inače težak 2.000 tona, iskače iz šina zadnjim vagonom i pritom kida infrastrukturu, bez razmišljanja je skočio na stepenicu tog iskočenog vagona i počeo u vožnji da odvrće ručicu. Cilj mu je bio jedan - da ispusti vazduh iz kočionog voda pa je automatski došlo do kočenja svih kočnica. I to na čuđenje mašinovođe. Voz je konačno stao, Lončerević pod adrenalinom je odahnuo, a stanica je odmah postala poprište policijskog uviđaja.

Iz Sindikata vlakova Hrvatske izrazito su ponosni na svog člana kojem je, smatraju, prethodno radno mesto uveliko pomoglo da se odvaži na ovako jedan priseban i hrabar potez. Jer da nije tako reagovao i snašao se u nevolji u koju gleda, šteta bi bila daleko veća, a pruga uništena i zatvorena do daljega.

- Čekamo Marka da nam se javi, jer trenutno spava. Možda ni sam još nije svestan kakvu je katastrofu sprečio. Bio je na dolaznom peronu kod kancelarije gde se inače dočekuje voz. Vozovi obično kroz stanicu idu brzinom od 20 km/h pa je tako, pretpostavljamo, bila brzina i toga. Vlak je pored njega uredno prošao pa je najednom počeo da lomi peron, asfalt, šine... Bila je to haotična scena i nesnosna buka jer je u pitanju 2000 tona koje lome sve pred sobom. Strojovođa ništa nije primetio pa je ostao iznenađen kad je izašao. A našem Marku su pomogli u toj kritičnoj situaciji u kojoj je nužno odmah reagovati i učiniti najbolji potez, stečena iskustva na ranijem radnom mestu manevriste - kažu za Jutarnji list iz Sindikata vozova Hrvatske.

Na pitanje šta bi bilo da Lončarević nije povukao navedeni potez u ovom slučaju i da je voz produžio dalje, kaže da bi infrastruktrura na izlazu bila skroz pokidana, što bi dovelo i do zatvaranja stanice na kojoj su, inače, u toku radovi. Reč je o stanice kroz koji se, zaključuje sagovornik, odvija 95 odsto saobraćaja.

- Obavljao sam poslove u stanici Dugo Selo. Stajao sam na mestu predviđenom za dočekivanje voza kad sam začuo alarm. Ubrzo sam primetio da je zadnji vagon voza iskočio iz šina i da se ne smanjuje njegova brzina. Signalizirao sam znak STOP, ali me mašinovođa više nije video. Morao sam brzo da reagujem jer vremena za isključenje napona u stanici nije bilo. Trčeći sam uskočio na predzadnji vagon u pokretu i prisilno zaustavio voz. Sve se odvilo jako brzo, ali najbitnije je da je sve na kraju dobro završilo - opisao je kratko junak dana Marko Lončarević napominjući skromno da je "samo radio svoj posao".

Kurir.rs/Jutarnji list

Bonus video:

04:11

OVO JE HEROJ IZ SREMSKE MITROVICE KOJI JE SPASAO ŽENU OD NASILNIKA! Kondić za Kurir TV otkrio šta se desilo stravičnog dana

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track