HRVATSKI POLJOPRIVREDNICI NA KORAK DO PRIKLJUČENJA MASOVNIM PROTESTIMA: Farmeri imaju JASNE ZAHTEVE, a ako se ne ispune...
Foto: Profimedia

štrajk na pomolu

HRVATSKI POLJOPRIVREDNICI NA KORAK DO PRIKLJUČENJA MASOVNIM PROTESTIMA: Farmeri imaju JASNE ZAHTEVE, a ako se ne ispune...

Hrvatska -

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) saopštila je danas da podržavaju proteste poljoprivrednika u EU i da će odluku o hrvatskim protestima uskoro doneti Upravni odbor HPK.

Kažu i da se slažu s većinom zahteva svojih evropskih kolega, koji su deo problema s kojima se suočavaju hrvatski poljoprivrednici.

Odluku o tome da li će se hrvatski poljoprivrednici pridružiti protestima doneće sektorski odbori HPK, a potom će se raspravljati na sednici Upravnog odbora koji će doneti konačnu odluku.

Sastanak Izvršnog odbora HPK trebalo bi da bude održan početkom sledeće nedelje, saopštio je HPK.

"Pitanje suvereniteta hrane je ključno pitanje u EU, a mora biti i ovde, jer jedino što imamo je vazduh, voda i zemlja. Zemlju čine ljudi (farmeri) koji svojim dejstvom , resurse zemlje, preko biljaka i životinja, transformišemo u hranu, a to je jedino što nam je svakodnevno potrebno i za šta treba da se borimo svi zajedno“, rekao je predsednik HPK Mladen Jakopović.

„Legitimni zahtevi evropskih farmera“

On napominje da su zahtevi o kojima se govori na protestima u EU nešto sa čime se i sami slažu. Reč je, kaže, o problemima sa kojima se suočava cela EU, preteranim zahtevima nove Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), kao i o sklapanju trgovinskih sporazuma koji urušavaju zajedničko tržište EU i čine našu proizvodnju nekonkurentnom.

HPK ističe da se poljoprivredna zajednica suočava sa ogromnim izazovima i pritiscima koji su se tek nagomilali poslednjih godina.

Berlin, traktori, protest, 26 11 2019
foto: EPA/OMER MESSINGER

Ekonomska opterećenja i birokratija guše poljoprivrednike širom EU, a efekti klimatskih i geopolitičkih kriza značajno utiču na poljoprivrednike, navodi HPK, napominjući da osećaju da će poljoprivrednicima biti nametnuto još više ograničenja i više evropskih propisa. To će, kažu, imati posledice na proizvodnju, prihode i povećaće uvoz.

HPK napominje da svi članovi Evropskog udruženja poljoprivrednika Copa i Cogeca, čiji su članovi, kažu da postoji hitna potreba da se daju kratkoročni odgovori na pitanja hiljada poljoprivrednika koji pokazuju svoje nezadovoljstvo i nerazumevanje. nekoliko meseci. To se pre svega odnosi na odluke o preko potrebnim odstupanjima od uslova ZPP, eko-programa i agroekološko-klimatskih obaveza koje iz njega slede, za 2024. godinu.

„Jednaki i pošteni uslovi za sve“

Takođe je neophodno, kažu, prilagoditi sledeći predlog Ukrajine za autonomne trgovinske mere (ATM) stvaranjem sistema koji bi obezbedio da se odredište za sve pošiljke ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda odredi pre ulaska u EU. Neophodno je uvesti sistem koji garantuje da ukrajinski proizvodi stignu do tog krajnjeg odredišta i da ne završe na zajedničkom tržištu EU.

Francuska, traktori, traktoristi, protest, štrajk
foto: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Jedan od zahteva poljoprivrednika EU, sa kojim se HPK slaže, jeste da se obezbedi reciprocitet u standardima poljoprivredne proizvodnje i jednaki uslovi kako bi se obezbedila fer trgovina.

Evropska poljoprivreda je najodrživiji model na svetu, a poljoprivrednici i poljoprivredne zadruge su ključni za lance snabdevanja hranom i energijom i zaslužuju da budu prepoznati kao strateški sektor, istakli su iz HPK i poručili da im je važno da podrže svoju EU. kolegama i doneti odluku kako da izrazi svoje nezadovoljstvo ZPP-om i odlukama evropskih lidera koje štete hrvatskoj poljoprivredi.

(Kurir.rs/ Index.hr/Preneo: T.A.)

Bonus video:

01:36

PROTESTI U NEMAČKOJ MOGU DIREKTNO DA UTIČU NA SRBIJU? Sagovornici jutarnjeg programa bez dileme: Nadamo se da će naći rešenje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja