BIO JE PORODIČNI PRIJATELJ, A ONDA SU OTKRILI DA JE 131 PUT ZLOSTAVLJAO NJIHOVU BOLESNU KĆERKU Kazna koju je dobio je ŠOK
Foto: Shutterstock

BIO JE PORODIČNI PRIJATELJ, A ONDA SU OTKRILI DA JE 131 PUT ZLOSTAVLJAO NJIHOVU BOLESNU KĆERKU Kazna koju je dobio je ŠOK

Hrvatska -

Na šest godina zatvora osuđen je na Županijskom sudu u Splitu penzioner (57) koji je dve godine zlostavljao maloletnu teško bolesnu devojčicu s utvrđenim invaliditetom. Prvi put je postala njegova žrtva s 11 godina, navodi optužni akt.

U optužnici je taksativno nabrojeno 131 delo koje je ponavljao tokom navedenog perioda, od leta 2021. godine do juna 2023. godine, a radilo se o fizičkim nasrtajima, pokušaju penetracije, polnim radnjama izjednačenim sa polnim odnošajem, bludnim radnjama i po*nografskom snimanju deteta posebno ranjivog zbog njegovog zdravstvenog stanja.

Istom odlukom mu je produžen istražni zatvor u kojem se nalazi od prošle godine kada je uhapšen nakon što ga je majka devojčice zatekla prilikom gnusnih radnji. Optuženi pedofil je bio dugogodišnji prijatelj s roditeljima devojčice pa je dolazio u njihov stan kada su bili napolju, pre toga proveravajući je li devojčica sama.

Osim toga je nad njom bludničio prilikom zajedničkih kupanja na moru. Kako je navedeno u optužnici Županijskog državnog tužilaštva, devojčici je skidao odeću, pokušavao da je obljubi, a kada nije uspeo, jer ga je odgurivala zbog boli, onda je zlostavljao prstima čime je počinio spolnu radnju izjednačenu sa spolnim odnošajem.

Iskoristio je njenu ranjivost zbog dobi i zdravstvenog stanja pa je i oralno obljubio u više navrata. Tokom svojih poseta je obnaženu devojčicu snimao telefonom, kreirajući tako pornografski sadržaj na štetu maloletnice.

Uz to je preko odeće i obnaženu dodirivao po intimnim delovima, i nagovarao maloletnicu da ona dodiruje njega. Kada je zlostavljanje otkriveno, nad njim je određen istražni zatvor u kojem je proveo ceo kazneni postupak i glavnu raspravu.

Proglašen je krivim i osuđen prvo na pojedinačne kazne: za svako od 29 dela polnog zlostavljanja i iskorištavanja deteta iz tačke prve na po tri godine zatvora, za još jedno delo iz tačke prve, koje je ostalo u pokušaju, na tri godine zatvora, za delo u vezi s iskorišćavanjem dece za po*nografiju iz tačke druge na pet godina zatvora i za svako od 100 dela zloupotrebe deteta mlađeg od 15 godina iz tačke treće na po jednu godinu zatvora.

Kada bi se zbrajaju pojedinačne kazne to bi iznosilo 195 godina zatvora, što je prema našem zakonu nemoguća kazna iz dva razloga. Prvi, naš zakon ne poznaje toliko visoku kaznu, a drugi, jer jedinstvena kazna zatvora ne može iznositi tačan zbroj pojedinačnih kazni.

Nadalje, jedinstvena kazna zatvora ne sme biti viša od maksimalne kazne predviđene za najteže delo iz optužnice, što iznosi 15 godina. Ne sme biti niti niža od najviše pojedinačne izrečene zatvorske kazne, znači pet godina.

Stoga je 57-godišnjaku, koji je na najgori mogući način iskoristio poverenje bolesne devojčice i njenih roditelja, osuđen na jedinstvenu kaznu od šest godina zatvora. Koje su okolnosti na temelju kojih je izrečena navedena kazna nije poznato, pošto se radi o postupcima s kojih je isključena javnost te se objavljuju isključivo odluka o krivnji i sankcija.

Osim zatvorske kazne je naloženo i da optuženik plati troškove postupka od ukupno 1.600 evra u koje spadaju i psihijatrijsko veštačenje optuženog i veštačenje psihologa i defektologa nad maloletnicom. Radi se o nepravosnažnoj presudi na koju imaju pravo žalbe i optuženik i tužilaštvo.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija

Bonus video:

04:03

Da li će pedofilija biti implementirana kao seksualno opredeljenje?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track