FILMSKA KRAĐA: Zamolio ženu da mu rasitni 50 evra i nestao, a kada je videla šta piše na novčanicama PAO JOJ JE MRAK NA OČI
Foto: Profimedia

šok

FILMSKA KRAĐA: Zamolio ženu da mu rasitni 50 evra i nestao, a kada je videla šta piše na novčanicama PAO JOJ JE MRAK NA OČI

Hrvatska -

Splitska policija saopštila je da je prošle nedelje dobila dojavu da je nepoznati muškarac na splitskom području prišao jednoj ženi i tražio od nje da mu da 50 evra. Ispostavilo se da je novčanica lažna.

Oštećena je, ne sumnjajući na prevaru, sa njim razmenila novac, saopštila je policija. Kako se navodi u saopštenju za javnost, žena je kasnije saznala da je na navodnom novčaniku pisalo "novac za film" i da se ne radi o pravom novcu. U toku je krivična istraga, navodi policija.

Policija upozorava građane i trgovce da budu posebno oprezni prilikom preuzimanja novčanica, te da svaku sumnju u njihovu autentičnost odmah prijave policiji na broj 192.

Kako prepoznati novac koji se koristi za snimanje filmova?

U ovom slučaju radi se o papiru koji se koristi kao rekvizit prilikom snimanja tabaka, serija i slično, a najčešće se pravi od klasičnog papira, saopštila je policija.

Kada takvu novčanicu uzmete u ruku, ona ne šušti kao prava, koja je napravljena od specijalnog, pamučnog papira, navode u policiji. Takođe, filmski novac nema zaštitne karakteristike, poput vodenog žiga, sigurnosne niti i drugih, dodaju. Dodatne informacije o zaštiti i provjeri sigurnosnih obilježja euro novčanica mogu se pronaći na veb stranici Hrvatske narodne banke, zaključuje se u saopštenju.

(Kurir.rs/ Index.hr/ Preneo: T.A./ Foto: Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja