DVOJE LEKARA OSUĐENO ZBOG SMRTI 15-MESEČNE MATEE Njihova nepažnja bila kobna po devojčicu
Foto: Shutterstock

DVOJE LEKARA OSUĐENO ZBOG SMRTI 15-MESEČNE MATEE Njihova nepažnja bila kobna po devojčicu

Hrvatska -

Opštinski sud u Bjelovaru proglasio je krivima dvojicu od trojice bjelovarskih lekara u ponovljenom suđenju zbog nesavesnog postupanja prema devojčici Matei Matić koja je preminula krajem decembra 2015. godine kada je imala samo 15 meseci.

Opštinski sud je u prvom suđenju oslobodio optužene, dve lekarke i jednu lekarku, ali je Županijski sud u Zadru ukinuo presudu i predmet vratio Opštinskom sudu u Bjelovaru na ponovno odlučivanje.

U ponovljenom suđenju, u kojem je presuda izrečena u utorak, osuđeni su prvooptuženi doktor medicine, specijalista pedijatar Tomislav Miklić i trećeoptužena u ovom slučaju doktorka, takođe doktor medicine, specijalista pedijatar Marija Hiđa Čohar na jednu godinu uslovnog zatvora, sa rokom provere od dve godine.

Nepažnjom su izazvali pogoršanje bolesti, a krivičnim delom je prouzrokovana smrt jedne osobe“, kratko se navodi u nepravosnažnoj presudi na koju imaju pravo žalbe.

Drugooptuženi Tomislav Heged, specijalista radiolog, oslobođen je optužbi.

Lekari su optuženi da nisu pažljivo pregledali rendgenske snimke i laboratorijske nalaze od 13. novembra do 5. decembra 2015. godine, zbog čega nisu adekvatno lečili dete i postavili pogrešnu dijagnozu.

Bjelovar live je ranije pisao da je, prema nalazu obdukcije obavljene u Zagrebu, smrt bebe uzrokovana upalom srčanog mišića, koja je zbog dugotrajnosti prešla iz početne akutne upale u subhroničnu. Nažalost, to je bilo kobno za 15-mesečnu Mateu.

Roditelji su bebu prvi put doveli lekaru 13. novembra, a uprkos lečenju, koje je bilo usmereno na pluća, a ne na srce, kako je doktorka zaključila, beba je preminula 5. decembra u Opštoj bolnici Bjelovar.

Kurir.rs/Index

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track