NOVI DETALJI AFERE PANAMA: 78 Slovenaca u poreskom raju
Foto: Youtube/Printscreen

Razotkriveni

NOVI DETALJI AFERE PANAMA: 78 Slovenaca u poreskom raju

Region -
Među njima je i jedan ministar koji je investirao u porezne oaze, zatim pet javnih službenika, dva počasna konzula i dvoje istaknutih sportista.

U poreznim rajevima na Karibima, koji su javno razotkriveni u globalnoj finansijskoj aferi svoje kompanije je prema dosadašnjim saznanjima registrovalo i najmanje 78 Slovenaca, navodi ljubljansko "Delo", čiji su novinari i sami bili uključeni u rad konzorcijuma novinara-istraživača.

Od ljudi i kompanija iz Slovenije uključenih u aferu slovenski mediji za sada spominju samo boksera Dejana Zaveca, koji je pre nekoliko meseci završio s aktivnom karijerom, a 2015. postao svetski prvak u polusrednjoj kategoriji.

Zavec je navodno u Antigvi, gde se za razliku od Slovenije ne plaća nikakav porez na dobit, preko ljubljanske konsultantsko-pravne kompanije koja se takvim poslovima bavi već pet godina i sarađivala je s panamskom firmom koja je nakon afere došla na naslovnice, osnovao poduzeće kome je prodao firmu koju je pre toga registrovao u Sloveniji.

Navodno je sve to uradio kako ne bi platio porez na svoju gimnastičku dvoranu s kafićem u rodnom Ptuju, što on negira, ali priznaje da poreznoj upravi nije prijavio firmu u inostranstvu, što je morao da učini.

U izjavi za javnost povodom izbijanja međunarodne afere velikih razmera vezane za izbegavanje plaćanje poreza, slovensko ministarstvo finansija navelo je kako je poslednjih godina poreznom revizijom određeno 80 miliona dodatnih poreznih obveza stanovnika Slovenije, a kontrolama u inostranstvu otkriveno je neplaćenih 24 miliona evra dodatnih poreznih obveza.

U borbi protiv poreznih prevara i neispunjavanja poreznih obaveza ključna je saradnja država na međunarodnom nivou, ističu u slovenskom ministarstvu finansija.

Uroš Petrovič, direktor ljubljanskih preduzeća Omega Fin i UPC, koji se bave poreznim savetovanjem, a koja se takođe spominju u Panamskim papirima, rekao je za slovenske medije da je reč o sasvim normalnoj delatnosti prilikom koje je pomagao pri registraciji kompanija u inostranstvu, a ne poreznim prevarama.

"Mnogi Slovenci žele da svoju firmu registruju u inostranstvu, ne zbog izbegavanja poreza nego radi veće anonimnosti jer ne žele da budu zloženi javnosti", tvrdi ovaj pravnik.

(Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track