VIDEO ISPOVESTI: Bežeći od rata poneli smo samo diplome
Foto: Printskrin

Preživeli golgotu

VIDEO ISPOVESTI: Bežeći od rata poneli smo samo diplome

Severna Makedonija -
Naveći broj migranata s kojim su razgovarali bili su visoko obrazovani. Na dug i naporan put pošle su cele porodice

Mlada Bezma više nikada neće videti svoje školske drugarice. Bežeći od rata u svom rodnom gradu Kobane, u Siriji, njena porodica je preživela golgotu dok su stigli do Makedonije. Ali to ih nije slomilo.

Na železničkoj stanici u Tabanovcima, Bezma puna optimizma pred kamerama skopske televizije Sitel kaže da beže iz Sirije zarad bolje budućnost njene porodice i njenog brata.

San da postane poljoprivredni inženjer u spopstvenoj državi neće se ispuniti ni 25 godišnjem Hazadinu iz Damaska. Ali on ne očajava. Kaže da očekuje da pronađe svoju sreću u Nemačkoj ili Velikoj Britaniji.Prema zapadnoj Evropi putuje i stomatolog Mahud iz Sirije.

Naveći broj migranata s kojim su razgovarali bili su visoko obrazovani. Na dug i naporan put su pošle cele porodice. Za zdravlje migranata se brine doktor Abdula, on je iz Sirije, došao je ovde još u vreme stare Jugaslavije, a zato što zna arapski jezik sada preko Crvenog krsta pomaže svojm sunarodnicima.

Montažne kuće u kojima će migranti moći malo da odmore najverovatnije će biti gotove sledeće nedelje, kažu volonteri.

Potvrdu za odobravanje azila od makedonske policije samo u poslednjih 24 sata dobili su 952 migranta.Policijska statistika kaže da je od 19 jula, najmanje 33.000 imigranata ušlo na makedosnku teritoriju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track