U FOKUSU PAŽNJE U SOFIJI: Zaev i Cipras o imenu Makedonije (VIDEO)
Foto: Printscreen Facebook/Zoran Zaev

RAZGOVORI

U FOKUSU PAŽNJE U SOFIJI: Zaev i Cipras o imenu Makedonije (VIDEO)

Severna Makedonija -

Premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Aleksis Cipras, razgovarali su danas u Sofiji, na marginama Samita EU - Zapadni Balkan, o do sada postignutim rezultatima dijaloga o sporu oko imena i mogućnosti pevazilaženja razlika o preostalim otvorenim pitanjima.

Zaev i Cipras nisu davali izjave za medije posle sastanka, a detalji razgovora nisu saopšteni.

Na sajtu makedonske vlade samo je kratko saopšteno da su "dvojica premijera razgovarala o sporu oko imena i problemima koje Grčka ima sa ustavnim imenom Republike Makedonije, kao i o mogućnosti da se dođe do obostrano prihvatljivog rešenja o pitanjima oko kojih postoje razlike".

Uoči sastanka Zaev je na Fejsbuku napisao da on i njegov grčki kolega veruju da je moguće doći do rešenja i tih pitanja na način koji će štiti dostojanstvo građana obeju država.

Grčka, naime, smatra da ustavni naziv Makedonije implicira teritorijalne pretenzije.

Inače, ovo je drugi susret u četiri oka dvojice premijera na kojem je glavna tema bila pitanje rešenja višegodišnjeg spora o pitanju imena Republike Makedonije.

Prvi put oni su, takođe, u četiri oka na istu temu razgovarali na marginama Ekonomskog foruma u Davosu, početkom ove godine.

Sastanak premijera dolazi posle niza sastanka makedonskih i grčkih diplomata sa posrednikom Ujedinjenih nacija o pitanju imena Makedonija-Grčka, Metjuom Nimicom.

Posle poslednjeg susreta u Sunionu, letovalištu kod Atine, početkom ovog meseca, Nimic je rekao da da su razgovori bili ozbiljni, povremeno napeti, ali da očekuje da će rezultat biti pozitivan.

Kurir.rs/ Tanjug/ Sloboden pečat

Foto: Printscreen Facebook/Zoran Zaev

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track