HAN OPTIMISTA: Cipras i Zaev na dobrom putu da reše spor
Foto: EPA/Vassil Donev

posle sastanka u sofiji

HAN OPTIMISTA: Cipras i Zaev na dobrom putu da reše spor

Severna Makedonija -

Komesar EU za proširenje Johanes Han izjavio je danas u Sofiji da je optimist da će Makedonija i Grčka rešiti spor oko imena i da su premijeri dve zemlje na dobrom putu da to urade.

Han nije želeo, kao što je radio ranije, da prognozira u kojem roku bi dvoipodecenijski spor oko imena Makedonije mogao biti rešen.

"Uvek sam optimist. I ostaću optimist. Dva premijera su na dobrom putu", rekao je evrokomesar za proširenje nakon sastanka premijera Makdonije i Grčke, Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa.

U vezi sa mogućnošću da rešenje spora bude pronađeno do junskog samita EU, Han je rekao da do tada ima još jedan mesec i da je sve moguće.

Zaev je, posle sastanka sa Ciprasom, napisao na Fejsbuku da dva premijera veruju da mogu da nađu rešenje koje će štititi dostojanstvo građana.

U Vladi Makedonije postoji blag optimizam da rešenje spora može da se postigne pre Saveta ministara EU u junu, kako bi ova zemlja dobila datum za početak pregovora o prijemu u EU, dok se u julu, na Samitu NATO, nada pozivu za stupanje u tu alijansu.

Maratonski spor Grčke s Makedonijom oko njenog prava na naziv koji nosi i severna grčka pokrajina, blokira evroatlantske integracije Makedonije. Grčka smatra da ustavni naziv Makedonije implicira teritorijalne pretenzije.

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA/Vassil Donev

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja