MAKEDONSKI VETERAN: Dok se borimo za ime države, ostajemo bez građana koji emigriraju
Foto: Facebook Video

debata

MAKEDONSKI VETERAN: Dok se borimo za ime države, ostajemo bez građana koji emigriraju

Severna Makedonija -

Odbranili smo makedonsko ime, a izgubili smo makedonski narod koji je emigrirao masovno. Ali, ako uđemo u EU će razbiti granice između Makedonaca u Makedoniji, kako god se zvala u budućnosti, i Makedonaca iz Egejske i Pirinske Makedonije, rekao je general Stojanče Angelov.

"Kao partija "Dostojanstvo" tražili smo da se pregovori prekinu, ali su makedonski građani izabrali pregovore. SDSM je u svom izbornom programu najavila da će rešiti spor oko imena. VMRO-DPMNE je takođe pregovaraju. Dakle, većina građana daje poverenje onima koji pregovaraju. Poštujem volju građana" rekao je Angelov.

Njegov sagovornik je bio politički analitičar Aleksandar Pandov, prema kome bilo ime koje se razlikuje od Republika Makedonija podrazumeva promenu identiteta.

"Verujem da će uskoro biti rešenje. Grčka sada ne može da izađe iz pregovora jer je naša vlada ispunila sve tačke sa liste Nikosa Kocijasa. Oni su pod snažnim međunarodnim pritiskom. A ako to nije Ilindenska Makedonija, rešenje će biti drugo ime. Naša vlada je već prihvatila erga omnes i promenu Ustava, ime je lakše da se dogovori", rekao je Pandov.

Kurir.rs/Plusinfo.mk

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track